De milieuhandhaving schiet te kort terwijl het milieu onder grote druk staat...!!

Nijmeegse Epon (Electrabel)- Kolencentrale stopt met stoken van afvalhout


VMR . . Kamerzetel . . Klokkenluiders <====> SDN . . Milieu . . EKC


VRIJWILLIGE MILIEURECHERCHE

De milieuhandhaving schiet te kort terwijl het milieu onder grote druk staat omdat economisch gewin meestal voorgaat. Milieucriminaliteit neemt aanzienlijk toe en de milieuhandhaving schiet tekort. Versterking van die handhaving is dringend nodig, zo vindt ook Minister J. Pronk van VROM.

De Vrijwillige Milieurecherche stelt zich ten doel om milieucriminaliteit op te sporen , in het openbaar aan de kaak te stellen en ter kennis te brengen van de bevoegde autoriteiten (politie en Openbaar Ministerie). Daarnaast wordt in het belang van het milieu gebruik gemaakt van het in de Wet milieubeheer verankerde recht dat eenieder heeft om intrekking of handhaving van verleende milieuvergunningen te eisen.


Drs. A.W.G. van Bergen, Aldenhof 38- 03, 6537 BC Nijmegen
Tel/fax: 024- 3452585; E-mail: bergentoine@zonnet.nl
M. Helsen, De Koppele 66, 5632 LB Eindhoven
Tel/fax: 040- 2429899; E-mail: MHelsen@cs.com


(Uit: Nederlandse Staatscourant van 27-06-2001)

    Verbod EPON op verbranden van afvalhout

Den Haag- Elektriciteitsproducent EPON mag in de energiecentrale in Nijmegen alleen afvalhout verbranden als zeker is dat er geen spaan bij zit die giftige impregneermiddelen bevat. Dat volgt uit een uitspraak van de Raad van State.

EPON krijgt brandstof, in de vorm van fijngehakt hout van sloopprojecten, aangeleverd van het afvalverwerkingsbedrijf BFI. Tussen het hout zitten spoorbielzen en ander hout met verduurzamingsmiddelen. Dit hout valt onder de afvalstoffen. Het verbranden van het verduurzaamde hout stuitte op verzet van omwonenden en milieugroeperingen. De uitspraak van de Raad van State betekent een overwinning voor de Vereniging Dorpsbelang Hees en andere tegenstanders. Zij vechten al jaren tegen de acceptatievoorwaarden van het hout die de provincie Gelderland heeft ontworpen voor EPON. In 1995 werd in deze voorwaarden vastgelegd dat BFI aan EPON sloophout mag leveren waarin in beperkte mate bielzen, onderwaterhout en gecreosoteerd hout zitten. Gedeputeerde Staten stelden dat de brandstof van EPON geen afvalstof is, maar dat het gaat om schoon hout.

De Raad van State concludeert, mede op basis van antwoorden op prejudiciële vragen aan het Europese Hof, dat EPON met het hout in feite elektriciteit opwekt via het verbranden van afvalstoffen. Dat is in strijd met de vergunning van EPON, maar ook met de Wet Milieubeheer. Impregneermiddelen, die onder meer voorkomen in verduurzaamd tuinhout, zijn giftig en moeilijk biologisch afbreekbaar. (Uitspraaknummer E03.96.0894/1, Cerberus).

U vindt ons ook op internet: www.sdnl.nl/vmr-home.htm en www.rooi.org/vmr.html

    Toine van Bergen

De schrijver is politicoloog en actief als Vrijwillig Milieurechercheur.

    Terug naar het begin

    VRM home
    EKC homepage
    Milieu-onderwerpen
    Integriteit Rechterlijke Macht
    Rubrieken bij de Sociale Databank Nederland