Essentie van democratie is niet uw Kamerzetel, maar of een onderwerp ter sprake komt. Met KAMERZETEL 151 kan dat...!!

Hans Smolders: De openheid van Pim Fortuyn terugbrengen in de politiek
Lijst Smolders Tilburg . . . . . SDN Homepage . . . . Schandpaal

Artikel uit Brabants Dagblad van 28-03-2002

'Pim is zeer begaan met de mensen'

Donderdag 28 maart 2002 - Tilburger Hans Smolders was vroeger getalenteerd aanvaller bij de Tilburg Trappers. Nu speelt hij mee in de voorste gelederen van Pim Fortuyn.

Hans Smolders (41) maakt grote kans kamerlid te worden. De Tilburgse ondernemer staat zestiende op de lijst Fortuyn. "Als je me een jaar geleden had gezegd dat ik in de Tweede Kamer kan komen, had ik je vierkant uitgelachen." Smolders is door de partij gevraagd. Een kennis in de Rotterdamse ijshockeywereld wist dat de Tilburger zijn koeltechnische bedrijf had verkocht en het wat rustiger aan deed. Smolders is een bekende in de ijshockeywereld. In zijn jonge jaren was hij aanvaller bij de Tilburg Trappers en behoorde hij tot de selectie van Jong Oranje.

  Prikkelen

Zijn gesprek met Fortuyn gaf de doorslag. "Ik zei meteen ja toen ik de mens Pim leerde kennen. Pim is begaan met mensen, hij is daadkrachtig, sociaal en oprecht. Wat mij aanspreekt is het prikkelen van eigen initiatief. Zwakkeren verdienen bescherming, maar je moet ze niet lam maken. Pim wil het beste voor het land. Ik denk wel eens: Pim wat haal je jezelf op de hals?" Geldt dat ook voor U? Zit u op het strafbankje nu de partij onder extreem rechts wordt geschaard? "Extreem links, gesteund door de extreem linkse journalistiek duwt Pim in de extreem rechtse hoek. Pim is de zondebok".

De camera draait weg als drie Surinamers Pim de hand schudden." Negatieve reacties gehad? "Ik krijg alleen goede reacties. Ook mijn kinderen (zoon van 11 en dochter van 13). De pers zet een verkeerd beeld van Pim neer." Smolders haalt het debat in de Erasmus-universiteit aan, waar GroenLinks-fractievoorzitter Paul Rosenmöller Fortuyn verweet theater te maken. "Een ingestudeerd stukje. Onder de gordel. Rosenmöller is een stiekeme man." Tot voor kort hield de Tilburgse ondernemer zich verre van politiek. In Fortuyn herkent hij zijn eigen ergernissen over allochtonen, uitkeringen, gezondheidszorg, onderwijs, onveiligheid en over de veronachtzaming van de ondernemer."

Smolders heeft zich pijlsnel de stijl van Fortuyn eigen gemaakt. Meerdere malen brengt hij te berde dat Nederland kampt met de gevolgen van 'acht jaar paarse puinzooi'. Heeft U in de politiek profijt van uw verleden als ijshockeyer? "Ik was aanvaller en die is agressiever dan een verdediger. Een aanvaller is een opportunist in het spel. Een aanvaller neemt het voortouw en durft de strijd aan te gaan. Ik ben ook een teamspeler."

  Sigaar

De Tilburgse kamerkandidaat afficheert zich graag als een 'jongen uit het leven' die de taal van het volk verstaat en spreekt. Hij spreekt vaak over daadkracht waaraan het in zijn ogen mankeert. Smolders ontbeert politieke en bestuurlijke ervaring. Hij ziet dat als een voordeel: "Gelukkig heb ik geen ervaring om met een sigaar in de mond achterover te hangen in de stoel." Hij is een paar keer niet gaan stemmen, want 'er was toch niks om op te stemmen'.

Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen stemde Smolders op een gevestigde partij die de PvdA kan dwarsbomen. Want met Fortuyn is hij van mening dat de PvdA de hoofdschuldige is van de verloedering van Nederland. De Lijst Fortuyn is snel met de analyse. Nu de oplossingen. "De grote lijnen staan in het boek van Pim. Of ik het gelezen heb? s'Avonds ben ik zo moe dat mijn ogen na twee bladzijden dichtvallen. Maar deze week krijg ik het uit. Onze partij is pas twee maanden oud en we gaan erg snel. Het is een jonge partij de kikkers moeten in de kruiwagen blijven, maar daar zorgt de geniale Pim wel voor en hij is een geboren leider."

  Prins Carnaval

"Er zijn geen kant en klare oplossingen voor acht jaar puinhoop. Eerst de paarse rommel opruimen. Mijn schrikbeeld is dat we blijven gedogen, niet durven ingrijpen en blijven aanmodderen. Want als we zo doorgaan is het land over vijftien jaar onbeheersbaar. Nederland verslechtert en verloedert." Hoe staat het met de verloedering van Tilburg? "De puinhopen vallen mee. Tilburg is een heerlijke stad. Brokx (oud-burgemeester) heeft goed werk verricht. Dat kan ik van Stekelenburg niet zeggen. Die zie ik meer als Prins Carnaval. Hij zou zich inzetten voor de stationszone. Daar is nog niks van terecht gekomen."

Alle video's over Hans Smolders op een rij. Achter elke foto een andere
Radio-uitzendingen met Hans Smolders. Achter elke foto een andere

  Hans Smolders voor Radio Brabant over logo Tilburg
  Hans Smolders met een interview op de radio
  Hans Smolders over de laatste minuten van Pim Fortuyn op de radio bij Ruud de Wild
  Hans Smolders op de koffie bij Robert Jensen
  Hans Smolders gaat in 2006 meedoen met verkiezingen in Tilburg
  Hans Smolders met een overzicht van de gebeurtenissen in 2002
  Hans Smolders maakt de kachel aan met het rapport van de Commissie van der Haak


  Aflossen van de staatsschuld is oliedom; de pensioenen gaan dan er aan
  Hans Smolders heeft het helemaal gehad met de Haagse politiek
  Intriganten en Ambtenaren die naar macht rieken maakten LPF kapot
  De waan van de dag door Hans Smolders
  Hans Smolders: 'Pim is zeer begaan met de mensen'
  Wim Kok, Klaas de Vries, Ad Melkert verantwoordelijk voor niet-beveiliging van Fortuyn
  Hans Smolders terug in de politiek ??
  Hans Smolders uit zijn felle kritiek op de zittende regenten en hun volgelingen
  Verbod van de "loco"-burgermeester van Tilburg om het logo van Tilburg te gebruiken
  Hans Smolders over het veiligheidsdebat in Tilburg op januari 2004

  Terug naar het begin