Essentie van democratie is niet uw Kamerzetel, maar of een onderwerp ter sprake komt. Met KAMERZETEL 151 kan dat...!!

Intriganten en Ambtenaren die naar macht rieken maakten LPF kapot
Lijst Smolders Tilburg . . . . . SDN Homepage . . . . Schandpaal

STADSNieuws van Tilburg van 11 december 2002 nr 1908

Vervolg van de voorpagina

"Intriganten en Ambtenaren die naar macht rieken maakten LPF kapot"

Door Ron van Kuijk

Hans Smolders was de zes weken voor de dood van Pim Fortuyn voortdurend in de buurt van de LPF-lijsttrekker: "Hij mocht me heel graag. We hadden veel lol samen. Op een gegeven moment zou ik op de kandidatenlijst komen voor de verkiezingen en gaf ik aan dat ik dacht niet geschikt te zijn als kamerlid. Ik heb geen hoge opleiding en om me heen zag ik vooral doctorandussen, professoren en meer van dat spul. Maar toen ik dat tegen Pim zei werd 'ie kwaad. 'Ik wou dat ik meer mensen had die zo hoog zijn opgeleid in de maatschappij en kennis hebben van het échte leven. In het ijshockey en het zakenleven heb je toch laten zien wat je kunt. En als je bij mij blijft, word je ook in de politiek een grote,' riep hij toen."

"En eigenlijk had hij daarin ook wel gelijk: ik ben een doorzetter. Toen ik op 11-jarige leeftijd ging ijshockeyen bij Trappers lachte iedereen me uit, maar op mijn 17e stond ik wel in het Nederlands team. Ik ben van eenvoudige komaf en dacht nooit van mijn leven een eigen zaak te kunnen hebben, maar ook dat is gelukt met mijn koeltechnisch bedrijf. Pim had dat 'total commitment' nog veel meer dan ik. Zelfs na de vele bedreigingen is hij doorgegaan. Dan ben je in mijn ogen een held. En waarom was hij zo goed? Ook al was hij intellectueel, hij heeft 30 jaar lang keihard gewerkt om zijn kennis uit te breiden en te ontwikkelen. Hij wist overal veel van: meer dan alle andere lijsttrekkers bij elkaar. Die krijgen van alles ingefluisterd door fractiemedewerkers.

Pim was een regelrechte visionair. In zijn boek van tien jaar geleden, staan de problemen van nu haarfijn beschreven. Had Pim nog geleefd dan was het anders gegaan. Hij had al een lijstje met namen klaarliggen van mensen die hij uit de fractie wilde gooien. Intriganten; ambtenaren die naar macht rieken. Mede door die mensen is het zo fout gegaan met de LPF. Als je er tien van die idioten bij hebt, maakt de pers je af. Natuurlijk, wij waren politieke amateurs: beroofd van onze leider. Misschien was het wel beter geweest als we in de oppositie waren gaan zitten.

Herben heeft tijdens de onderhandelingen over het regeerakkoord slecht werk geleverd. Hij had harder moeten inzetten. Hij heeft Melkert nota bene aan een topbaan geholpen bij de Wereldbank en daar de fractie te laat over geïnformeerd. Die Melkert verdient dat helemaal niet. 'Een zegen voor het land' riep hij toen het kabinet-Balkenende was gevallen. Dat moet hij zeggen, pffff. Melkert moeten ze hier in Nederland gewoon ergens een Melkert-baan geven met het bijbehorende salaris. En Bolkesteijn schrijft eerst een lovend voorwoord in één van Pim's boeken en roept dan later vanaf zijn veilige stoeltje in het Europees parlement dat Nederland met Pim een pleefiguur slaat in Europa.

Wat doorzichtig en hypocriet allemaal zeg. Marcel van Dam, een salon-socialist pur sang, noemde Pim een 'Untermensch'. Een term die na de Tweede Wereldoorlog niet meer gebezigd is. Die Van Dam is een multimiljonair die als Ombudsman op televisie met een kogeltje een Exota-fles liet ontploffen waarna die fabriek in Dongen failliet ging en al het personeel dus zonder werk kwam te staan. Na twintig jaar is Van Dams schuld bewezen en wie is er nu veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding? De VARA: een publieke omroep. Wij, de burgers, betalen dus nu voor de criminele daden van Marcel van Dam. De man die nu onze kinderen in het Jongerenlagerhuis op televisie vertelt over normen en waarden. Alsjeblieft zeg, waar zijn we mee bezig?"

"Dat de LPF er in de peilingen nu zo slecht voorstaat is gewoon terecht. Als talloze LPF-ers meer fatsoen hadden gehad waren we een stuk verder gekomen. Zo'n Winny de jong is gewoon ziek, een patiënt. Een deel van de fractie heeft intrigant ambtenarengedrag getoond. Nu ze geen zetel meer onder hun kont hebben beginnen ze zich overdreven inhoudelijk te profileren. Dat hadden ze dan een paar maanden geleden moeten doen toen ze continu voor de camera voor joker stonden. Nou, ik ben door diverse andere partijen gevraagd, maar voor mij hoeft het niet meer. Ed Maas werd de eerste keer in een besloten vergadering gekozen tot partijvoorzitter terwijl hij met zijn kont in een strandstoel op een tropisch eiland zat. Dat kan toch niet? Pim zou daar van gruwen.

Wat die Volkert van der Graaf betreft: ik vind het heel raar dat hij in zijn bekentenis zegt dat 'ie zich zorgen maakte over de zwakke groepen mensen in onze samenleving in relatie tot Pim Fortuyn. Heel vreemd dat hij zich in zijn bekentenis nu ineens om mensen bekommerd, want dierenactivisten zien mensen meer als een gevaar voor dieren, toch? Maar, geen woord over dieren. Bij zijn aanhouding had 'ie al de telefoonnummers van een advocatenkantoor van bedenkelijk allooi op zak. Ik denk dat de advocaten van Van der Graaf de demonisering meer gaan gebruiken dan menig vooraanstaand politicus of journalist dat zou willen. Zo zullen ze de politiek en de rechterlijke macht onder druk zetten en dan kunnen er nog rare dingen gebeuren. Wekenlang werd ik iedere nacht om een uur of twee badend in het zweet wakker.

Na de aanslag ben ik achter de dader aangegaan. Eén keer dreigde hij met zijn pistool in mijn richting. Hij had me zo neer kunnen schieten want hij had nog één kogel, maar het was hem dus puur om Pim te doen. Die moest dood. Ik weet ook niet hoe het allemaal zit en of Volkert van der Graaf wel alleen werkte. Het is heel bizar allemaal: Joost mag weten wat er allemaal nog meer achter zit. Wat mij betreft krijgt Volkert van der Graaf levenslang. Maar dan wel op een manier dat het de maatschappij geen geld kost. Simpel: vier muren, een stoel en water en brood. En hard laten werken voor de extra's zoals broodbeleg, een bed en een bank.

De belastingbetaler hoeft toch niet te betalen voor moordenaars en verkrachters? Voor dat soort mensen mag je van mij zelfs de doodstraf overwegen. Er is ook veel te weinig aandacht voor de slachtoffers. Niet alleen die van misdrijven maar ook de slachtoffers van onze maatschappij. Bejaarde mensen die met z'n vieren op een zaaltje liggen en eigenlijk geen menswaardig bestaan meer hebben. Daar moeten we ons onder andere eens druk over maken, want deze mensen hebben wel voor de welvaart gezorgd waarin we nu leven. Als je geen geld meer opbrengt in Nederland dan ben je de klos. Het lijkt wel een 'schijnverzorgingsstaat'.

Er is nog veel meer armoede dan wij met z'n allen denken. De bouwfraude is voor 500.000 euro afgekocht. Diverse mensen hebben daar gigantisch staan liegen en er wordt niets aan gedaan. Delta Lloyd heeft een miljoen euro overgemaakt om strafvervolging af te kopen. Wat moet daar dan wel niet gebeurd zijn? Maar ook daar hoor je niets over. Een grote multinational impregneert tuinafscheidingen willens en wetens met een kankerverwekkende stof. Maar, alles wordt onder het tafelkleed geschoven. Op papier lijkt alles wel in orde, maar de handhaving van regels is zo lek als een mandje. Kijk maar naar de rampen in bijvoorbeeld Enschede en Volendam."

"Ik ga nu eerst alles even op een rijtje zetten. Ruud de Wild en butler Herman zijn inmiddels ingestort. Zelf voel ik me sterk, al ben ik de laatste weken wel sneller emotioneel. Ik heb niet om hulp gevraagd, maar kreeg het ook niet aangeboden. Eén ding is zeker: landelijke politiek is een heel smerige business. Ik wil er niets meer mee te maken hebben. Er zijn zoveel leuke dingen te doen in het leven, je moet het niet bij één ding laten. Je kunt wel naar het buitenland vluchten, maar dit is mijn land en Tilburg is mijn stad. Hier ligt mijn hart. Vergeleken met steden als Utrecht, Rotterdam, Den Haag en Amsterdam is Tilburg nog een heel fijne stad. Maar we moeten er wel voor waken dat het hier niet net zo'n zootje wordt. Daar zou ik misschien nog wel eens aan mee willen werken."

*"Dat de LPF er in de peilingen nu zo slecht voorstaat is gewoon terecht. Als talloze LPF-ers meer fatsoen hadden gehad waren we een stuk verder gekomen" (foto: Ron van Kuijk)

Alle video's over Hans Smolders op een rij. Achter elke foto een andere
Radio-uitzendingen met Hans Smolders. Achter elke foto een andere

  Hans Smolders voor Radio Brabant over logo Tilburg
  Hans Smolders met een interview op de radio
  Hans Smolders over de laatste minuten van Pim Fortuyn op de radio bij Ruud de Wild
  Hans Smolders op de koffie bij Robert Jensen
  Hans Smolders gaat in 2006 meedoen met verkiezingen in Tilburg
  Hans Smolders met een overzicht van de gebeurtenissen in 2002
  Hans Smolders maakt de kachel aan met het rapport van de Commissie van der Haak


  Aflossen van de staatsschuld is oliedom; de pensioenen gaan dan er aan
  Hans Smolders heeft het helemaal gehad met de Haagse politiek
  Intriganten en Ambtenaren die naar macht rieken maakten LPF kapot
  De waan van de dag door Hans Smolders
  Hans Smolders: 'Pim is zeer begaan met de mensen'
  Wim Kok, Klaas de Vries, Ad Melkert verantwoordelijk voor niet-beveiliging van Fortuyn
  Hans Smolders terug in de politiek ??
  Hans Smolders uit zijn felle kritiek op de zittende regenten en hun volgelingen
  Verbod van de "loco"-burgermeester van Tilburg om het logo van Tilburg te gebruiken
  Hans Smolders over het veiligheidsdebat in Tilburg op januari 2004