Grote beleggers 90 miljard rijker door beurshausse


EuroStaete . . Kamerzetel 151 . . Klokkenluiders <==> SDN . . Euroramp . . Discussie . . Geld

Aandelenbezit van pensioenfondsen in 12 maanden ongeveer 30 procent meer waard


VRIJDAG 6 DECEMBER 1996

Van onze verslaggever

AMSTERDAM - De waarde van de beleggingen van de pensioenfondsen en grote verzekeraars is in een jaar tijd met negentig miljard gulden gestegen. Gezamenlijk bezaten deze institutionele beleggers eind september 864 miljard gulden aan obligaties, aandelen en vastgoed. Dat is tweehonderd miljard gulden meer dan de omvang van de Nederlandse economie en ruim driehonderd miljard meer dan de totale schuld van de overheid. (zie de particuliere rijkdom)

Uit de cijfers die het (CBS) Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren heeft gepubliceerd blijkt verder dat het aandelenbezit van de pensioenfondsen in twaalf maanden tijd ongeveer 30 procent meer waard is geworden. Verzekeraars hebben nog meer geprofiteerd van de hausse op de effectenbeurzen. Hun beleggingen in aandelen namen met meer dan 40 procent in waarde toe. Ongeveer 27 procent van de beleggingen van de pensioenfondsen en verzekeraars bestaat nu uit aandelen. Een jaar geleden was dat nog ruim 22 procent.

Verzekeraars hebben in de eerste negen maanden van dit jaar 4,5 miljard gulden opgehaald met de verkoop van koopsompolissen. Dat is 17 procent meer dan in dezelfde periode van 1995. In totaal nam de verkoop van individuele levensverzekeringen met een miljard gulden toe tot 7,2 miljard. (Zie ook de economische positie van Nederland in de Europese Gemeenschap)