Topics . . . . . SDN homepage


Nederland: prijsinflatie in november op 2,2%

AMSTERDAM (De Financieele Nieuwsdienst/ANP) - De inflatie is in november uitgekomen op 2,2%. Met name autobrandstoffen en verse groenten werden duurder. Tussen oktober en november zijn de prijzen met gemiddeld 0,1%-punt gestegen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekendgemaakt. De inflatie in november is gelijk aan het gemiddelde van de eerste tien maanden van het jaar.

De autobrandstoffen zijn flink duurder geworden in vergelijking met een jaar geleden. Benzine steeg met 12% in prijs en diesel 21%. Dat de verse groenten in november duurder zijn geworden, noemt het CBS normaal voor deze tijd van het jaar. Ook margarine en frisdranken stegen in prijs. Niet alles werd duurder. Aardappelen, vers fruit en vakantieaccommodaties lieten een prijsdaling zien.

In de vijftien landen van de Europese Unie lag de gemiddelde inflatie in oktober op 1,3%. De Europese maatstaf voor het meten van de inflatie ligt anders dan die van het CBS omdat Nederland volgens berekeningen van de EU in oktober uitkwam op 1,8%. Daarmee behoort Nederland nog steeds tot de koplopers  Bovenstaand bericht op de website van Planet van 12-12-99 trof mij zeer.

  Het kan toch niet waar zijn dat de inflatie zo sterk gestegen is, want alle
  uitkeringen als AOW, WAO, Bijstand en WW zijn nog geen dubbeltje omhoog gegaan.
  Maar wanneer u gelijk hebt, dan zijn alle mensen op het minimum er in een maand
  tijd 2,2 procent op achteruit gegaan. Het poldermodel werkt prima vindt u ook niet?

  Rob Brockhus (webmaster SDN) http://www.sdnl.nl