Actuele verslagen en commentaren om onwaarheden en ontbrekende vragen over de Bijlmerramp aan de orde te stellen


Burgers & Bijlmer . . Bijlmer enquête . . Doemvlucht <===> Kamerzetel 151. . SDN . . Heijboer

Dagelijks verslag van de Bijlmer Enquête door Pierre Heijboer op televisie

Homepage Pierre Heijboer
OPROEP


Pierre Heijboer analyseert:

de parlementaire enquête over de Bijlmerramp


Dag 45

Bijlmer-enquête Actueel op 12 maart 1999


Hopen op een eindrapport met echte antwoorden


Ook op de laatste dag van de openbare verhoren viel weer een evidente onwaarheid te noteren. Mevrouw Sorgdrager, ex-minister van justitie: 'Het openbaar ministerie in Amsterdam moest zoeken naar Israëli's in witte pakken.' Nee mevrouw Sorgdrager; nee enquêtecommissie. De Amsterdamse rijksrecherche moest zoeken naar twee dingen:

  • Mannen in witte pakken, die op de rampplek aan onderzoek deden (dus niet aan hulpverlening deden).
  • Israëli's op de rampplek.

Dus geen combinatie van die twee. Dat was weliswaar de truc die hoofdinspecteur Vrakking uithaalde om het aantal 'wezenlijke getuigenverklaringen' tot twee te beperken, maar het was niet de opdracht.

Het lijstje met namen van mensen die voor de enquêtecommissie hebben zitten liegen is inmiddels behoorlijk lang. Benieuwd wat de commissie daarmee gaat doen. Eind maart dankt de commissie met haar eindrapport te komen.

Wat vrees ik? Ik vrees dat het verhaal van de commissie voor tachtig procent over 'Haagse toestanden' zal gaan en slechts voor een klein gedeelte over hetgeen zich in de Bijlmer heeft afgespeeld.

Wat hoop ik? Ik hoop dat de commissie de zwijgzaamheid over de activiteiten van allerlei Israëlische diensten op de rampplek zal doorbreken. Ik hoop op antwoorden op talloze vragen die daarover nog bestaan. En hoop doet leven.

SDN-rubrieken
Klankbord voor slachtoffers Bijlmerramp
Overzicht van de verhoren van de parlementaire enquête over de Bijlmerramp