Pamela Hemelrijk: Kritiek op eigen nest vergt moed

Pamela . . . Geld . . . SDN . . . Schandpaal . . . Persvrijheid . . . Politiek

Columniste Pamela Hemelrijk is overleden. Zij nam geen blad voor de mond !

Hirshi Ali wordt met de dood bedreigd om haar mening over Islam21 september 2002  Door Pamela Hemelrijk


Kritiek op eigen nest vergt moed

Door Pamela Hemelrijk

'Kritiek op eigen nest vergt moed', las ik gisteren in deze krant. Dat sloeg uiteraard op het u inmiddels overbekende islamitische PvdA-boegbeeld Ayaan Hirsi Ali, die met de dood is bedreigd omdat zij in Rondom Tien heeft verklaard dat de Islam een achterlijke cultuur is. Je blijft lachen, met die media: 5 maanden geleden was Pim Fortuyn een racist en een fascist, omdat hij dat beweerde; thans is Hirsi Ali een heldin, omdat zij hetzelfde zegt. Ze heeft uiteraard ogenblikkelijk politiebescherming gekregen. (Zj wél.)

Ze zijn weer eens als een blad aan een boom omgedraaid, die persmuskieten. Tot voor kort kenden de media namelijk geen grotere doodzonde dan `het bevuilen van het eigen nest'. Vooral als dat `eigen nest' een krant was, of een tv-rubriek. Nico Haasbroek, de baas van het Journaal, is kort geleden nog uit zijn functie ontheven wegens het bevuilen van zijn eigen nest. (Hij had - voor het geval u het vergeten bent - in het openbaar gezegd dat het `wellicht niet zo verstandig van Job Frieszo was geweest' om na de verkiezingszege van Fortuyn in de uitzending met het partijprogramma van de Centrumdemocraten te gaan staan wapperen, en dat kostte hem meteen zijn baan.)

En ik ben er vorige week nog uitgetrapt bij AT5, wegens het bevuilen van `mijn eigen nest'. Ze zeiden het er letterlijk bij. (Ze dachten blijkbaar dat AT5 thans mijn Godfather was geworden, in ruil voor die luizige 85 euro per optreden die ze me, na dagen bikkelhard onderhandelen, zuchtend en steunend hadden toegezegd. En dat AT5, in ruil voor die aalmoes, ook nog zeggenschap had gekocht over wat ik wél en wat ik net in het Algemeen Dagblad mag schrijven. (`De verbeelding aan de macht', was lang geleden de verkiezingsslogan van de PvdA. Nou, ze hebben woord gehouden; dat moet ik ze nageven.)

Snap het nou toch eindelijk eens! Hirsi Ali is de vrouwelijke Paul Scheffer! (Scheffer werkte tot voor kort voor de Wiardi Beckman Stichting; als de PvdA merkt dat een radicale koerswijziging onvermijdelijk is geworden, bijvoorbeeld ten aanzien van het multiculturele drama, dan mag Paul Scheffer in de NRC met veel poeha een door henzelf gecreëerd Heilig Huisje omver trappen, dat in werkelijkheid al jaren eerder door Bolkestein met de grond gelijk is gemaakt. En dan prijzen ze Paul Scheffer om zijn `moed'. Vervolgens eisen ze zelf de credits op voor dit zogenaamde pionierswerk. En het lukt nog ook; de pers slikt het allemaal voor zoete koek.)

Deze keer moest er iemand voor de PvdA de boer op met de boodschap dat de Islam niet deugt, want de spindoctors van De Partij hebben inmiddels besloten dat dat scoort. Liefst een lekker wijf natuurlijk, en uiteraard een moslim, want alleen moslims mogen in de traditionele optiek van De Partij kritiek hebben op de Islam. Nederlanders die kritiek hebben op de Islam zijn immers allemaal fascisten, volgens De Partij. Dus hebben ze het onervaren groentje Hirsi Ali eerst een mediatraining gegeven, en haar toen het mijnenveld ingestuurd dat ze zelf voor Pim Fortuyn hadden gelegd. Als bomverkenner. Dat zij door de islamitische gemeenschap als verrader zou worden gekielhaald, dat had De Partij op zijn vingers kunnen natellen.

Maar dat zal De Partij een zorg zijn. Mooi zo, hebben ze waarschijnlijk gedacht. Dan hebben we meteen een echte martelares in ons midden, die we kunnen prijzen om haar moed, en die bovendien op deze manier meer publiciteit krijgt dan we ooit voor haar hadden kunnen kopen.

Als er iemand verantwoordelijk voor is dat Ali thans haar promotietournee langs alle Nederlandse talkshows heeft moeten afzeggen, en de deur niet meer uit durft, dan is het wel Paul Kalma, de directeur van de Wiardi Beckman Stichting. Zelf blijft hij ondertussen veilig buiten schot.

  Terug naar het begin
  Rubrieken Sociale Databank
  Kritiek op eigen nest vergt moed'
  Rechtspraak in een bananenrepubliek
  Na m'n mislukkingen: Beter laat dan nooit
  Leren leven met bedrog en rechtsongelijkheid?
  Mijn stokpaardje: Er is nog recht in Nederland ??
  Het Nederlands journaille: een stelletje kontkruipers
  De moord op Pim Fortuyn. Wie heeft er belang bij, Watson?
  Adviseur landsadvocaat Mr. Paris, beerput open over rechtspraak
  Na de verachtelijke moord op Pim Fortuyn: I saw a dead man win a fight
  Paul Quekel vraagt prof. Henri Beunders om publicatie van geweigerd stuk
  Pamela Hemelrijk in KN: 'Leren leven met bedrog en rechtsongelijkheid?'
  Arsenicum en oude Kok. Gevangenisstraf i.p.v. een commissariaat bij Shell
  Geschorst als redacteur van het Algemeen Dagblad wegens taartincident in Nieuwspoort
  Productie kankerverwekkend hout gaat gewoon door. Parlement weigert te reageren
  Pamela Hemelrijk: neemt actie tegen wolmanzouten; wat de politiek heeft laten afweten
  Aan die 13 MIO kilo Arsenicum en die 30 MIO kilo Chroom VI kan het niet gelegen hebben