Sollicitatieplicht voor alleenstaande moeders met bijstandsuitkering kan omzeild


EuroStaete . . . Milieu . . . Klokkenluiders <====> SDN . . . Schandpaal

Moederschap moet in Nijmegen als beroep worden aangemerkt

5 februari 2000

Door JOOST AERTS

NIJMEGEN - Moederschap moet in Nijmegen als beroep worden aangemerkt. Op die manier kan de sollicitatieplicht voor alleenstaande moeders met een bijstandsuitkering worden omzeild. De moeders zouden een gesubsidieerde baan volgens de Wet Inschakeling werkzoekenden (WIW) moeten krijgen met als (betaalde) taak: de zorg voor hun eigen kinderen.

Dit voorstel van Den Nijmeegse organisatie van uitkeringsgerechtigden wordt momenteel 'serieus bekeken' op het Nijmeegse stadhuis Wethouder Van Rumund (PvdA) hoopt op die manier een eigen invulling te geven regels dat ook alleenstaande de bijstandsouders beschikbaar moeten zijn voor de arbeidsmarkt. De wethouder vergelijkt de kwestie met bestaande gesubsidieerde hanen voor 'oppasouders' die via een centrale kinderen van anderen opvangen,

Een eerder voorstel van de Nijmeegse wethouder Sociale Zaken om alle alleenstaande bijstandsouders vrij te stellen van de arbeidsplicht, is door minister De Vries van. Sociale Zaken persoonlijk onderuit gehaald. Het kabinet wil juist dat meer alleenstaande ouders met een bijstandsuitkering gaan werken, ook als ze kinderen hebben die jonger zijn dan vijf jaar.