Vaten met gif nabij Texel vermoedelijk toch lekgeslagen Visserij in Noordzee mogelijk voor jaren verboden
EKC homepage . . . . . SDN Homepage . . . . Schandpaal

Biomassa of secundaire brandstof voor het maken van onze groene stroom.
En het vernietigen van mensenlevens.


Groene Stroom uitstekend, maar geen kanker verwekkende Groene Stroom.

Vaten met gif bij Texel vermoedelijk toch lekgeslagen
Kapitein zag geel gif (van wolmanzouten) in zee lopen
Minimaal vijftig vaten wolmanzout in zee leeggelopen
Staatssecrataris van Geel bagatelliseerde de giframp !

(was dit werkelijk een ongeluk ??)

Klik op de foto om de radio-uitzending te beluisteren met o.a. Krista van Velzen van de SP


En alles wat er hier op deze Website staat heeft hier mee te maken ??

[terug]
De Telegraaf
 
  Ook losse vaten gif in Noordzee

Van onze correspondent

 
 
TEXEL, woensdag
       Naast drie gifcontainers zijn anderhalve week geleden tijdens stormachtig weer ten noorden van Texel ook ruim 50 losse gifvaten overboord geslagen van het Ethiopische motorschip Andinet.
        Uit inspectie van het schip blijken de vaten afkomstig te zijn van een andere container. die op dek is opengesprongen.
       Inmiddels is het onderzoeksvaartuig Telco Baltic van het bedrijf GeoLab uit Den Helder gisteren gelukt de drie containers te lokaliseren.
       Twee zijn gistermorgen geïdentificeerd. Bij de derde container die op 900 meter bij de andere vandaan lag, lukte dat niet meteen. Uit het eerste onderzoek is vastgesteld dat een container is gescheurd. Er is volgens Rijkswaterstaat niet gebleken dat uit de containers, waarin opgeslagen 630 vaten met landbouwbestrijdingsmiddelen, ook gif is gelekt.
       


Terug naar pagina

       
 


31 december 2003

 

[terug]
De Telegraaf
 
  Toch gif in Noordzee gestroomd

door Eric van Staten

 
 
TEXEL, vrijdag
       Vanaf het onder Ethiopische vlag varende motorschip Andinet is tijdens de storm op 21 december de inhoud van vijftig vaten met het uiterst giftige arseenpentoxide in de Noordzee gestroomd.
        In totaal zou het gaan om zoŽn 5000 liter. Dat er landbouwgif in zee was gestroomd, was al sinds de kerstdagen bij Rijkswaterstaat bekend maar is pas op oudejaarsdag naar buiten gebracht. Het ministerie besloot er niet eerder ruchtbaarheid aan te geven omdat men eerst meer informatie wilde hebben over het exacte aantal vaten dat was lekgeslagen.
       Al eerder werd bekend dat naast de drie containers met 630 vaten die afgelopen dinsdag bij Texel zijn gelokaliseerd, nog eens vijftig tot zestig losse vaten overboord zijn gegaan.
       Volgens Rijkswaterstaatwoordvoerder John Huisman vallen de gevolgen van de lekkage voor het milieu mee, doordat het gif zich snel vermengt met het zeewater.
       De Stichting Noordzee vindt dat Rijkswaterstaat de gevolgen bagatelliseert. 'De Noordzee zal er niet aan doodgaan, maar het betreft wel een zeer giftige, toxische stof, waar met name de kleinere organismen veel schade aan zullen ondervinden.'
        
[terug]


2 januari 2004

 Gifcontainers in Noordzee vandaag gelicht

Van onze verslaggever

TERNEUZEN - Bergingsbedrijf Multraship in Terneuzen begint vandaag met de berging van de drie gezonken gifcontainers bij Texel Volgens directeur Leendert Muller is het 'een vrij normale klus' voor het bedrijf.. .De weersverwachting ziet er goed uit, dus we kunnen waarschijnlijk meteen aan de slag zodra onze schepen zijn aangekomen. Dit lijkt me geen klus om zenuwachtig over te worden."

In twee of drie dagen tijd hoopt het bedrijf de containers met het landbouwgif arseenpentoxide te kunnen bergen. Het onder Ethiopische vlag varende schip Andinet verloor tijdens een storm op 21 december ten noorden van Texel drie con tainers met in totaal 630 honderdlitervaten arseenpentoxide. Ook losse vaten sloegen overboord toen een container openklapte. Toen het schip aankwam in het Duitse Bremerhaven bleken er vijftig lege vaten aan boord te zijn Dus is er nog eens 5000 liter gif in zee gestroomd. Over de berging van de losse vaten is nog geen beslissing genomen.