Koopkracht is een product dat een evenwichtige distributie behoeft voor afzet van industrie en MKB

Midden- en kleinbedrijf wil vermindering Melkertbanen
Klokkenluiders . . . Armoede . . . Klokkenluiders <====> SDN . . . Schandpaal

Gesubsidieerd werk frustreert de groei van het aantal 'echte' banen, zegt MKB-Nederland

Wetenswaardigheden uit diverse publicaties

Uit de Volkskrant van 11 september 1996

Van onze verslaggeefster

    AMSTERDAM

Gesubsidieerd werk frustreert de groei van het aantal 'echte' banen. Dat zegt MKB-Nederland, de belangenorganisatie van het midden- en kleinbedrijf. Het MKB wil dan ook dat het kabinet het mes zet in het aantal Melkertbanen. Volgens het MKB steken gemeenten zoveel tijd en energie in het 'promoten en opvullen' van Melkertbanen dat de vervulling van gewone vacatures er zwaar onder lijdt. 'Voor Melkertbanen trekt men vijf keer zoveel tijd uit. Dat zet een rem op de verdere groei van het aantal banen', aldus voorzitter N. Wijnolst van MKB-Nederland.

In het midden- en kleinbedrijf is een op de vier vacatures moeilijk vervulbaar. 'Dat is veel te veel als je kijkt naar de omvangrijke werkloosheid', meent Wijnolst. Volgens hem zijn er geschikte kandidaten voor die moeilijk vervulbare vacatures - als ze maar wat bijscholing krijgen. 'Maar voor bijscholing heeft Arbeidsvoorziening geen geld meer sinds er 1,6 miljard op bezuinigd is', aldus Wijnolst. Met die 1,6 miljard worden nu voor een deel Melkert-banen gefinancierd. Gesubsidieerde banen leiden ook nog eens tot verdringing van 'echte' banen, zegt Wijnolst. 'Voor bij hoveniersbedrijven worden mensen ontslagen, omdat het aantal drachten terugloopt. Die opdrachten gaan dan naar gemeentelijke diensten die dezelfde klus goedkoper kunnen doen omdat ze Melkert-mensen in dienst hebben.' In zeven van de tien gevallen vernietigen gesubsidieerde baan een 'echte' baan, zegt Wijnolst. De MKB-voorzitter kan dat getal niet, hard maken, 'maar geluiden uit onze achterban wijzen daarop'.

Overigens maakt het midden- en kleinbedrijf weinig gebruik van gesubsidieerde werknemers Slechts 7 procent van de bedrijven die het afgelopen jaar vacatures hadden, hebben van een subsidieregeling gebruik gemaakt om personeel te krijgen.