Pikmeer-arrest maakt milieucriminelen


EKC homepage . . . . . SDN Homepage . . . . Schandpaal  De Telegraaf

Stijging van 80 procent in acht jaar tijd

Explosie van aantal huidkankerpatiënten

door René Steenhorst

 
DEN HAAG/ROTTERDAM, donderdag
       Nederlandse ziekenhuizen behandelen steeds meer huidkankerpatiënten. Hun aantal blijkt zelfs explosief gestegen: met ruim 80 procent in de periode 1995-2003, vergeleken met de jaren ervoor.
        En deze trend zet zich nadrukkelijk voort. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de gisteren verschenen publicatie 'Gezondheid en zorg in cijfers, 2005'.
       Het CBS verklaart de stijging door het intensievere zongedrag van heel veel Nederlanders. Volgens de Rotterdamse arts-epidemioloog prof.dr. J.W.W. Coebergh, wordt de groeiende groep huidkankerpatiënten in de ziekenhuizen overwegend gevormd door mensen die decennia geleden al met het 'bakken en braden in de zon' begonnen.
       Professor Coebergh, werkzaam aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam, stelt: 'Het is dus onterecht te denken dat het hier mensen betreft die de afgelopen jaren veelvuldig in de zon hebben gelegen. De mensen die nú de ziekenhuizen bevolken met een vorm van huidkanker zijn veelal de 'oude' zonnebrandgevallen. Soms al van kort vóór en na de Tweede Wereldoorlog. Mensen, die als kind al veelvuldig in de zon speelden, soms meermalen ernstig verbrand raakten en nu met de gevolgen zitten. Tussen het ontstaan van huidschade door de zon en het ontdekken van een huidtumor zit soms wel 20, 30, 40 jaar of langer.'
 
              Coebergh benadrukt evenwel dat er ook patiënten zijn die als gevolg van bijvoorbeeld een (familiar) verhoogd risico op huidkanker of hormonale invloeden er korter over deden om deze ziekte te ontwikkelen.
        Er lijkt volgens andere kankerdeskundigen ook een samenhang te bestaan tussen de opkomst van het toerisme naar (sub)tropische gebieden en de groei van het aantal gevallen van huidkanker. Dat kwam vooral in de jaren zestig en zeventig op gang, toen steeds meer mensen zich een zonvakantie konden permitteren.
       Veel vormen van huidkanker, zoals sommige 'basaalcelcarcinomen' , kunnen poliklinisch worden behandeld. Dat geldt niet voor iedereen, stelt Coebergh. Een groot deel van de patiënten belandt echter in het ziekenhuis vanwege een 'melanoom', een diepgroeiende huidtumor.
       

 

 

 

 

 

24 november 2005