De functie van 'volksvertegenwoordiger' blijkt in de praktijk volkomen uitgehold. Met KAMERZETEL 151 zeker niet...!!

Open brief aan Mevrouw Jet Nijpels Hezemans, lid Tweede Kamer


Brockhus . . Politiek . . Kamerzetel <==> SDN . . Klokkenluider . . Hendriks SRC="http://www.sdnl.nl/hendriks.htm">


    Door: Kamerlid Th.J.M. Hendriks


26 maart 1997

Beste Jet,

Het krantenartikel, o.a. in de Gelderlander, over jouw diepgewortelde politieke frustraties heb ik gelezen. Ik vind dat je daarin onnodig Kamerleden blijft kwetsen. De werkelijke oorzaak van je rampzalig AOV-fractieleiderschap, ligt volledig bij jezelf. Daarom adviseer ik: stop met je warrige uitspraken over kamerleden en houd je aan de feiten, zoals die zijn!

Het is waar dat onze kiezers volledig recht hebben op 100 procent inzet van hun volksvertegenwoordigers. Bij eindeloze ruzies heeft niemand voordeel. Weet je, dat alle ellende al 14 dagen na de Tweede-Kamerverkiezingen van 3 mei 1994 is begonnen? Jij en Leo Boogaard en Liesbeth Aiking wilden toen graag Nico Tiemstra uit Bladel (nummer 9 op de AOV-lijst) alsnog in de Kamer hebben. De huidige actieve AOV-fractievoorzitter, Will Verkerk, mocht daarom van jullie op 17 mei 1994 zelfs niet eens als kamerlid beëdigd worden.

Dat is dan ook toen niet doorgegaan. Will Verkerk liet zich de volgende dag alsnog tot kamerlid beëdigden! Dit was een wijs besluit van hem als medeoprichter van het AOV! Jouw woede was groot, heel groot. Vandaar dat jij en Leo Boogaard de beruchte motie op 12 juni 1994 bij het dagelijks bestuur van het AOV hebt ingediend, met als beledigende inhoud: "Of Will Verkerk en andere leden van de fractie, of wij (Jet, Leo en Liesbeth) stappen eruit!".

Deze onparlementaire motie escaleerde volledig binnen het AOV. Daarna heb je een ware slachting onder de AOV-Kamerleden aangericht. Zelf moest ik dit 11 oktober 1994 ondergaan, Cees van Wingerden volgde op 23 mei 1995, terwijl Will Verkerk op 30 mei 1995 uit de fractie werd gezet. Tot overmaat van deze ramp moest de AOV-oprichter, senator Martin Batenburg jou terecht beschuldigen van bewuste leeftijdsdiscriminatie. Jij hebt dan ook volledig gefaald als fractieleider, door het AOV in de Kamer schade toe te brengen. Zelfs oud-kamervoorzitter Wim Deetman heb je zeer boos gemaakt, door provocerend in de Kamer je van een onwettige fractienaam te voorzien. Intussen is gebleken dat je het financiële vermogen van de AOV-fractie voor meer dan 100.000 gulden onwettig hebt laten plunderen.

De huidige zeer actieve AOV-fractie zit nu nog met deze door jou veroorzaakte ellende. Daarom beste Jet, adviseer ik je nu eens rustig te blijven en tot inkeer te komen. Als jij jouw partijgenoot Wim Bosboom een eerlijk kans bij de komende verkiezingen gunt, loop hem dan niet constant met je eigen ellende voor de voeten. Wees moedig door nu zelf ook voor Nico Tiemstra ( die eveneens een partijgenoot van jou is geworden) plaats te maken.

Jij wilde dit toch in mei 1994 reeds zo graag! Voeg de daad bij het woord, maar dan niet over de rug van andere kamerleden.


Theo Hendriks,
lid Tweede Kamer

P.s. Ik schrijf je deze brief in de trein van Tilburg naar Amsterdam op weg naar een congres over volkshuisvesting voor o.a. ouderen.