Gooi & Eemlander: Meisjes uit jongerenhuis geronseld voor seksbranche
Kinderbescherming . . . Jeugdzorg . . . Klokkenluiders <====> SDN . . . Schandpaal

Meisjes worden al tijdens hun verblijf in Alexandra geronseld door pooiers

'Meisjes uit jongerenhuis geronseld voor seksbranche'

Donderdag 29 augustus 2000

ALMELO - Meisjes worden al tijdens hun verblijf in Jongerenhuis Harreveld Sector Alexandra in Almelo geronseld door de seksbranche. Volgens enkele ouders en een oud-medewerker krijgen meisjes uit het internaat van pooiers 'leuke kaartjes en cadeautjes' met de bedoeling ze de prostitutie in te loodsen. Bij het werven van nieuwe kandidaten zouden pooiers en 'Loverboys' gebruik maken van enkele meisjes in het internaat "Zij maken foto's van andere meisjes en sturen dienaar hun contactpersoon, die vervolgens contact met de nieuwe meisjes zoekt als ze verlof hebben", meldt een anonieme oud-medewerker. Omdat de directie met tegen deze praktijken zou optreden, heeft de oud-medewerker gisteren op internet seksueel getinte foto's geplaatst van enkele (minderjarige) mesjes van het Almelose internaat "Die foto's zijn afkomstig van de moeder van één van de betrokken meisjes. Zij maakt zich grote zorgen".

De man hoopt door het openbaar maken van de foto's, waarop de gezichten van de meisjes overigens onherkenbaar zijn gemaakt, te bereiken dat er een onderzoek wordt ingesteld. De directie van Harreveld Sector Alexandra wilde gisteravond niet op de beschuldigingen van de oud-medewerker ingaan. Wel heeft de directie contact opgenomen met het Openbaar Ministerie, in Almelo. De omstreden foto's zijn inmiddels van het internet gehaald. (GPD, ANP)Commentaar:


  • Allereerst moeten wij melden dat de foto's helemaal niet van het web zijn verwijderd, maar alleen verplaatst. Maar er gebeurde wel iets bijzonder met de site van dhr. of mevr. X., waarvan een verslag.

    Donderdag 31 augustus om 09.00 uur - De website van dhr. X. bij provider TMFWEB is kennelijk onder aandrang van Justitie van de TMF-webserver verwijderd. Door enkele mensen die weet hadden van deze website is dat gecontroleerd. De site was onbereikbaar, terwijl de server van TMFWEB gewoon in de lucht was. Met deze aandrang handelt het Openbaar Ministerie in strijd met de grondwet en met de recente uitspraak van de rechter over "deep linking" naar andere informatie op het internet. De rechter gaf https://www.kranten.com gewoon gelijk om informatie op het net gebundeld door te geven. TMFWEB ging blijkbaar toch door de knieën om geen gedonder te krijgen met Justitie over een kleine, maar onthullende website die wantoestanden in de gesloten inrichting Harreveld sector Alexandra in Almelo blootlegt.

    Het vermoeden bestaat dat Justitie de vuile was van deze en andere instellingen binnen de muren wenst te houden. Volgens het bericht in Tubantia van 30 augustus 2000 was er al sprake van beïnvloeding door Justitie die deze ietwat uitdagende, maar zeker niet perverse of schokkende foto's van het net wilde hebben, omdat daarmee aandacht kan ontstaan voor misstanden in deze en andere instellingen waarvoor Justitie verantwoordelijkheid draagt. Bovendien ontstaat via het internet dan een mogelijkheid voor betrokkenen om elkaar te informeren en weerwerk te leveren waar dat vroeger niet mogelijk was.