Het lezersonderzoek van De Telegraaf over de bezuinigingen
Het tweede onthullende artikel in De Telegraaf van 10 mei 2003

Volksgezondheid . . . Kamerzetel 151 . . . Klokkenluiders <===> SDN . . . Crisisdebat

De Telegraaf
       Het lezersonderzoek van De Telegraaf over de bezuinigingen in de zorg heeft tot meer dan 500 reacties geleid. Deze week heeft de Tweede Kamer de omstreden bezuiniging op het ziekenvervoer iets versoepeld. Minister Hoogervorst vindt dat zorgverzekeraars meer gratis taxivervoer moeten geven. Het zal het leed amper verzachten. Vandaag de derde en voorlopig laatste bloemlezing uit uw reacties.

Patiënten strijden voor zorg

ZIEK van bezuinigingen

door RENÉ STEENHORST en EMILE BODE

AMSTERDAM, zondag
       Niet alleen de chronisch zieken zijn slachtoffer van de rigoureuze bezuinigingen in de zorg, maar ook de zorgverleners en vooral de ouders die een groot deel van hun tijd en energie opofferen aan de verzorging van hun zieke kind.
        Mevrouw J. Sessink uit Keyenborg is moeder van twee ernstig zieke kinderen. De oudste dochter (28) heeft multipele sclerose (ms), de jongste Leonie (19) lijdt aan de zeldzame ziekte TRAPS, een afwijking in het dna waardoor zij geen ontstekingsremmers heeft. 'Ze heeft al meer pijn geleden dan een kankerpatient', schrijft haar wanhopige moeder.
       Leonie heeft een uitkering van 400 euro per maand. Daar gaat 50 euro ziekenfondspremie vanaf. Veel extra medicijnen moet ze zelf betalen: € 15 voor kalktabletten, € 7 voor tabletten tegen misselijkheid. Zalf voor schimmelinfectie (€ 7), pleisters en doekjes voor het injecteren, zeep en handdoeken voor de thuiszorg (€ 15), eigen bijdrage aangepaste schoenen (€ 128), reiskosten naar de orthopeed, eigen bijdrage tandarts waar ze vaak naartoe moet omdat ze al negentien jaar prednison gebruikt en last heeft van ontkalking.
       Leonie kan alleen in het UMC in Nijmegen terecht voor specialistische hulp. Dat is zestig kilometer van haar woonplaats. Ze moet nu met het openbaar vervoer, maar daar doet ze vier uur over. Dat is heel vervelend als je 's ochtends om een uur of negen bij de dokter wordt verwacht. De ouders helpen zo veel als het kan. Verbitterd stelt mevrouw Sessink vast: 'We hebben voor onze kinderen gespaard zodat ze zelfstandig kunnen wonen. Daar worden ze nu voor gestraft want ze moeten eerst het spaargeld opmaken voordat zij voor bijzondere regels in aanmerking komen. U mag best weten dat wij als ouders geestelijk en lichamelijk zijn uitgeput. Ik slik nu medicijnen tegen depressiviteit. Zie deze brief als een noodkreet, want het is voor onze kinderen loodzwaar, maar voor ons ook.'
       
Tranendal
        We ontvingen tientallen van deze emotionele brieven. Een tranendal dat nooit opdroogt.
       Veel lezers kunnen het niet bevatten; zij moeten - krakkemikkig zoals ze tegen wil en dank zijn geworden - de wereld bij elkaar schreeuwen om hulp te krijgen, terwijl er zo veel mensen in hun omgeving niets mankeren en van alle kanten door de staat worden vertroeteld. Een terminale kankerpatiënt uit Amersfoort schrijft: 'Ik ken iemand van een jaar of vijftig die er zwart bijklust. Hij rijdt potjandorie op een shovel, soms twaalf uur per dag en in het weekeinde zie ik hem op zijn scootmobiel door de stad rijden. Je zou hem een doodschop geven. Ik ga hem nu aangeven.'
       Een man uit Den Helder (57) verzorgt zijn vrouw (53). Ze heeft ms, de chronische ziekte van Crohn en fistels. 'Mijn vrouw gaat met de scootmobiel naar het ziekenhuis en ik fiets achter haar aan. De thuiszorg komt twintig minuten per drie maanden voor het geven van vitamine B12-injecties. Je kunt dus niet zeggen dat wij een zwaar beroep op de gemeenschap doen. Maar dan zie ik bij ons in de flat een stel met drie kinderen. Ze hebben geen zin om te werken, ze hebben huurschuld en nu krijgen ze een uitkering en schuldsanering en sinds november 2003 hebben ze elke dag hulp van een instantie. Maar ja, dat stel lijdt dan ook aan de nieuwe ziekte die heet 'kopen, lenen en niet betalen'. Daar is gelukkig een remedie voor: huilerig doen bij de Sociale Dienst.'
•Janwillem Baelemans reed deze week met zijn scootmobiel van zijn woonplaats Tilburg naar Den Haag om in de Tweede Kamer handtekeningen aan te bieden tegen de bezuinigingen in het ziekenvervoer.
FOTO: ANP

        Grote frustratie, boosheid en woede over de verkwisting in ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen. Een hoofdverpleegster in een academisch ziekenhuis schrijft: 'In dit land worden patiënten eindeloos van het kastje naar de muur gestuurd. Van specialist naar specialist, van tweede opinie naar derde en vierde opinie. Wat mij, met 33 jaar ervaring, vooral opvalt, is de slechte communicatie tussen de medische teams. De linkerhand weet niet wat de rechterhand doet. Wat dat betreft heb ik heimwee naar het oude, kleine ziekenhuis waar met korte lijnen werd gewerkt en het geld niet over de balk werd gegooid.'
 
•Diverse lezers trekken zich de nood van de chronisch zieke medemens aan en willen graag helpen. Joost van Wijk uit Amsterdam is zelf deels gehandicapt en heeft een tweepersoons autootje, een Microcar. Hij zegt: 'Ik wil best wel eens een passagier naar het Slotervaart- of VU-ziekenhuis in Amsterdam brengen, maar ik weet alleen niet waar ik me kan melden?' Mensen zoals Van Wijk kunnen terecht bij de vele vrijwilligersorganisaties in ons land. Op internet vind je tal van adressen. Het meldpunt ziekenvervoer kunt u bereiken via 030-2330088 (ma. t/m vr. van 10.00 tot 12.30 uur).

       Moloch
        J.H. de Waard schrijft: 'Ik ben nu tien jaar werkzaam in een zorginstelling voor verstandelijk gehandicapten. Door fusie op fusie is deze instelling een onbeheersbare moloch geworden met als resultaat een enorm financieel tekort. Dat gaat ten koste van de zorg. Het personeel op de werkvloer doet zijn uiterste best de boel draaiende te houden, terwijl de top ongehinderd doorgaat met graaien in het grote geld.'
       Van het kastje naar de muur. Eindeloos bureaucratische wegen bewandelen om in aanmerking te komen voor hulpmiddelen. Jeanette schrijft: 'Onze zoon is door de spierziekte Duchenne ernstig gehandicapt. Wij hebben een jaar lang moeten strijden voor een zogeheten armondersteuning/ eethulp. De gemeente verwees ons naar de verzekeraar, de verzekeraar verwees ons naar de gemeente. In uiterste wanhoop schreven we de staatssecretaris en toen kregen we na een jaar eindelijk onze vergoeding. De rompslomp meneer, die is net zo slopend, misschien wel slopender als de ziekte zelf.'
       
Deze krant wil u hartelijk bedanken voor uw reacties. Helaas kunnen we slechts een klein deel plaatsen. Wij hopen dat u daarvoor begrip heeft. Het spreekt vanzelf dat we de ontwikkelingen blijven volgen.

4 juli 2004

[terug]

De Telegraaf
COMMENTAAR

Schaamteloos
Directeuren in de zorg werken na hun vut door en vangen door een speciale regeling bijna een dubbel salaris. Op die manier is een paar ton (in euro's!) als jaarsalaris voor een directeur heel normaal. Is het toegestaan? Ja. Is het de bedoeling? Nee.
       Er was al commotie rond de salariëring van managers in de zorg. Veel instellingen blijken hun directies op reguliere wijze vorstelijk te belonen terwijl elders moet worden bezuinigd, wat pijnlijk uitvalt voor patiënten en verpleegkundigen. Terecht wil minister Hoogervorst (Volksgezondheid) een nullijn voor de zorgdirecteuren.
       Nu blijkt dat er ook nog directeuren zijn die van een specifieke maatregel gebruikmaken en zo bijna een dubbel salaris incasseren. Het gaat om de regeling die toestaat dat werknemers in de zorg na hun vut doorwerken.
      Boven op de vutuitkering krijgt men dan een salaris Die regeling was bedoeld om het grote personeelstekort in de zorg aan te pakken. Maar het was natuurlijk gericht op de verpleegkundigen; meer handen aan het bed. Het was en is niet de bedoeling dat managers via deze regeling een paar jaarsalarissen extra incasseren.        

      Het is niet verboden wat deze directies doen maar het ademt wel de sfeer van schaamteloos graaien. Gelukkig wordt deze specifieke regeling waarvan misbruik wordt gemaakt, afgeschaft. En wie de illusie had dat zakkenvullers vooral in het bedrijfsleven voorkwamen, weet nu wel beter.
       


Terug naar pagina

[terug]