Actuele verslagen en commentaren om onwaarheden en ontbrekende vragen van de commissie over de Bijlmerramp


Burgers & Bijlmer . . Bijlmer enquête . . Doemvlucht <===> Kamerzetel 151. . SDN . . Heijboer

Israëlische veiligheidsmensen op de plek van de ramp aanwezig

van 23 januari 1999

- De Volkskrant publiceert een citaat uit een officieel rapport van Avner Yarkoni, leider van de Israëlische onderzoekscommissie naar de Bijlmerramp. Yarkoni schrijft in dat rapport: '0ok werd na grondig onderzoek vastgesteld dat op 4 en 5 oktober 1992 geen Israëlische veiligheidsmensen op de plek van de ramp aanwezig waren.

Onwaar. Enkelen van hen hebben zich zelfs gemeld bij de commandowagen van de Amsterdamse politie. Anderen zijn door een groot aantal getuigen gezien. Zo vertelde een vrouwelijke hoofdagent van politie de Rijksrecherche, dat zij vrij snel na de crash op de rampplek mannen in nette pakken, die zij meende te herkennen als leden van de Israëlische veiligheidsdienst. Ze had ze eerder gezien tijdens schietoefeningen. (Dossier Rijksrecherche Amsterdam in zaak 981099-015 A, blz. 154.)

Een hoofdinspecteur in de commandowagen vertelde de Rijksrecherche dat zich rond acht uur op de avond van de ramp een man bij de rechtervoordeur van de wagen meldde: "Hij toonde mij een soort legitimatiebewijs, dat ik echter niet kon lezen omdat de ruiten van het voertuig behoorlijk beslagen waren. Ik heb toen de deur wederom geopend, waarop de mij onbekende man zich kenbaar maakte als iemand van de Israelian Security Service". "Hij toonde mij een legitimatiebewijs waarop in ieder geval het woord 'security' voorkwam." (Dossier Rijksrecherche Amsterdam in zaak 981099-015, blz. 18) In een brief d.d. 8 april 1996 aan het college van procureurs-generaal schrijft de Amsterdamse hoofdofficier J.M. Vrakking onder meer: 'Daarnaast blijkt dat er een groep Israëlische mensen is geweest op de plaats van de ramp.'


De antecedenten van de heer Vrakking