Actuele verslagen en commentaren om onwaarheden en ontbrekende vragen van de commissie over de Bijlmerramp


Burgers & Bijlmer . . Bijlmer enquête . . Doemvlucht <===> Kamerzetel 151. . SDN . . Heijboer

Brockhus relativeert bij minister Pronk Bijlmerramp en komende milieuramp

Arseenvergiftiging

Gewaagd, grof, schofferend en verbijsterend onthullend, maar helaas verschrikkelijk reëel. Want de komende, door VROM gesubsidieerde milieuramp met wolmanzout is minimaal zo groot als de Bijlmerramp

Op 25 januari 1999 werd ik tegen zes uur 's avonds gebeld door een ambtenaar (drs. M. Koen) van het ministerie van VROM omdat (naar aanleiding van mijn nijdige brief van 15 januari 1999 over het uitblijven van een antwoord op mijn zeer gedegen brief van 3 oktober 1998 nog steeds geen reactie was gekomen) alsnog een extra kopie per fax te sturen van de bewuste brief. Hij was namelijk spoorloos gebleken. Dat is curieus, omdat die brief ook aangetekend aan het privé-adres van de minister was gestuurd. Inmiddels is er vandaag op 7 februari 1999 nog geen antwoord. In het kader van de parlementaire enquête over de Bijlmer wil ik wijzen op de afsluitende opmerking die ik in mijn brief aan de minister van 3 oktober maakte, en ik citeer mijzelf:

  Ik hoop dat ik niet zoals bij de Bijlmerramp, waarbij 43 doden en 1000 mensen met
  gezondheidsklachten te betreuren waren, waarover bij de SDN eveneens onthullingen
  staan, nog zes jaar moet wachten op de openbaarmaking van wellicht het grootste
  gifschandaal aller tijden. Ik heb het over een milieuramp van via de voedselketen
  gerecyclede arseen- en chroom VI-verbindingen. Hoe erg de Bijlmerramp ook is, het
  is een bagatel vergeleken bij wat er komen gaat als gevolg van de wolmanzouten.

Het zal duidelijk zijn dat deze benadering van de Bijlmerramp niets af doet aan de enorme omvang en het leed van die ramp. Maar dat ook nu nog met subsidie van VROM een vergiftiging van mens en milieu in stand wordt gehouden, is een schandaal van de hoogste orde, met identieke milieugevolgen als die van de Bijlmerramp.

Het lijkt het goede moment om de pers, de politiek, de jeugd, studenten en ouders van kinderen wakker te schudden voor dit minstens zo verschrikkelijke drama in wording. Bij de Bijlmerramp waren er met vuur en grote verwoesting in een klap tientallen doden en gewonden te betreuren. Zoals nu al blijkt zijn er meer dan duizend slachtoffers met gezondheidseffecten door o.a. het gif uit de El Al Boeing. De lijst van slachtoffers wordt elke dag langer en langer, want het overlijden in stilte aan de gevolgen van deze ramp gaat gewoon door.

Door gesubsidieerde wolmanzoutvergiftiging zal het aantal slachtoffers in de vele tienduizenden kunnen lopen. Want ook die slachtoffers sterven niet allemaal tegelijk, niet op dezelfde plek en niet in een razend geweld, maar gewoon heel stilletjes thuis of - waarschijnlijker - in een kankerkliniek, na een lange lijdensweg. De parlementaire enquëte over wolmanzouten komt er.... gegarandeerd !! En wat mij betreft, vlak na die van de Bijlmer nu we het toch over de vergiftiging van ons milieu hebben.


  R.M. Brockhus
  Westkade 227
  1273 RJ Huizen

  Internet: bylmer04.htm

P.s. Stuur uw krant en uw omroep een verwijzing naar deze pagina op internet. Ze heten
niet allemaal Vincent Dekker met zijn boek "Going down, going down" over de Bijlmerramp.

Reactiepagina voor minister drs. J. Pronk van VROM
Minister Pronk op internet aan zijn jas getrokken om eindelijk inhoudelijk te reageren