Onthullingen, getuigenverklaringen, wetenschappelijke evaluaties en foto's over de Bijlmerramp met het El AL-vliegtuig

Burgers & Bijlmer . . Bijlmer enquête . . Doemvlucht <===> Kamerzetel 151 . . SDN . . Heijboer

Dagelijks verslag van de Bijlmer Enquête door Pierre Heijboer op televisie

Homepage Pierre Heijboer
OPROEP


Pierre Heijboer analyseert:

de parlementaire enquête over de Bijlmerramp


Dag 28

Bijlmer-enquête Actueel op 23 februari 1999


Misbruik van speciale positie op Schiphol


Talloze Nederlanders luchten in ingezonden brieven aan kranten hun hart over de gebeurtenissen rond de Bijlmerramp-enquête. Ik lees ze bijna allemaal. Boosheid, ongerustheid en ongeloof strijden in de meeste om de voorrang. Maar soms zit er een tussen die heel precies de spijker op de kop slaat.

Zo'n bijdrage aan de discussie was die van mr. M.I. Tóth uit Den Haag, in de Telegraaf. Ik citeer een deel van de brief:

'El Al heeft speciale voorrechten op Schiphol. Dit is politiek, zakelijk, emotioneel en bestuurlijk begrijpelijk. Maar El Al mag hiervan geen misbruik maken door buitensporige risico's te scheppen. El Al (Israël) hoeft zich aan deze verplichting niet gehouden door verouderde, slecht onderhouden en te zwaar beladen toestellen op Schiphol te laten vliegen en in deze toestellen ook nog gevaarlijke goederen te vervoeren.'

Helemaal waar. Maar er dient iets aan toegevoegd te worden. En wel het volgende: alles wat El Al en de Israëlische veiligheidsdienst op Schiphol doen of nalaten, gebeurt met toestemming van Nederlandse autoriteiten - welke dan ook. De Israëli's laten niet na daarop te hameren. En gelijk hebben ze.