Onthullingen, getuigenverklaringen, wetenschappelijke evaluaties en foto's over de Bijlmerramp met het El AL-vliegtuig

Burgers & Bijlmer . . Bijlmer enquête . . Doemvlucht <===> Kamerzetel 151 . . SDN . . Heijboer

Dagelijks verslag van de Bijlmer Enquête door Pierre Heijboer op televisie

Homepage Pierre Heijboer
OPROEP


Pierre Heijboer analyseert:

de parlementaire enquête over de Bijlmerramp


Dag 24

Bijlmer-enquête Actueel op 19 februari 1999


Het heeft er de schijn van dat de enquêtecommissie heeft besloten tijdens de openbare verhoren niet te spreken over de status en de activiteiten van de Israëlische veiligheidsdiensten op Schiphol.

Het blijkt uit kleinigheidjes. Dingen die de commissie opvallend niet doet. Zoals; niet vragen 'welke' als een politieman over 'andere instanties' spreekt. Niet vragen 'waarom' als een politieman zegt dat hij de Israëlische ambassade moest bellen. Een ondervraging niet doorzetten wanneer dit onderwerp aan de orde dreigt te komen.

De opmerking 'daar zullen we hier niet verder op ingaan' als over de Israëlische veiligheidsdiensten op Schiphol wordt gesproken.

Wellicht is het tactisch gesproken een verstandige lijn. Maar er kleeft een groot nadeel aan. De commissie wekt op deze manier namelijk de indruk dat zij dit onderwerp uit de weg gaat. Terwijl het voor de beantwoording van een groot aantal vragen over de ramp juist van essentieel belang is. Anders gezegd: de commissie mag er nu over zwijgen, maar als zij dat in haar eindrapport ook doet, breekt in de Bijlmer opnieuw de hel los.