Onthullingen, getuigenverklaringen, wetenschappelijke evaluaties en foto's over de Bijlmerramp met het El AL-vliegtuig

Burgers & Bijlmer . . Bijlmer enquête . . Doemvlucht <===> Kamerzetel 151 . . SDN . . Heijboer

Dagelijks verslag van de Bijlmer Enquête door Pierre Heijboer op televisie

Homepage Pierre Heijboer
OPROEP


Pierre Heijboer analyseert:

de parlementaire enquête over de Bijlmerramp


Dag 19

Bijlmer-enquête Actueel op 13 februari 1999


Nog even tellen hoeveel betrouwbare getuigenverklaringen over die mannen in witte pakken zijn er nu eigenlijk?

De Amsterdamse hoofdofficier van Justitie, Vrakking, komt na veel gezucht, gesteun en gedraai tot twee. (Twee!). Maar Vrakking kan niet tellen - nee, Vrakking WIL niet tellen. Dus die schrijven we af.

De parlementaire enquêtecommissie komt, zo voorzichtig mogelijk cijferend, tot elf. Dat zijn er al heel wat meer dan Vrakking. En eigenlijk meer dan genoeg, als je beseft dat in Nederland mensen voor jaren achter de tralies zijn beland vanwege eenduidige verklaringen van heel wat minder dan elf getuigen.

Nemen we de rapporten van de Amsterdamse Rijksrecherche erbij, die onderzoek heeft gedaan naar de 'witte pakken' en tal van verklaringen heeft opgetekend, dan komen we, puttend uit die recherche-rapporten, uit op minstens 22 (tweeëntwintig!) zeer betrouwbare en eenduidige verklaringen over die mannen in witte pakken.

Kortom, hoofdofficier Vrakking schuift twintig verklaringen, die door zijn eigen recherchemensen zijn verzameld, domweg aan de kant. Is dat misschien de verklaring voor het feit dat zijn voornaamste onderzoeker, de heer Caron, in drie maanden tijd ruim tien jaar ouder lijkt te zijn geworden?