Onthullingen, getuigenverklaringen, wetenschappelijke evaluaties en foto's over de Bijlmerramp met het El AL-vliegtuig

Burgers & Bijlmer . . Bijlmer enquête . . Doemvlucht <===> Kamerzetel 151 . . SDN . . Heijboer

Dagelijks verslag van de Bijlmer Enquête door Pierre Heijboer op televisie

Homepage Pierre Heijboer
OPROEP


Pierre Heijboer analyseert:

de parlementaire enquête over de Bijlmerramp


Dag 17

Bijlmer-enquête Actueel op 11 februari 1999


Waar ze zo snel allemaal vandaan komen mag Joost weten, maar ineens stikt het in Nederland van de psychologen die ons weten te vertellen dat al die getuigen in de Bijlmermeer verhalen vertellen waarvan ze alleen maar dénken dat ze waar zijn: 'Nee, beste mensen, dat kun je na zes jaar allemaal niet meer zo precies weten. Wij, psychologen, weten weliswaar in de verste verte niet wat jullie gezien en gehoord hebben, maar geloof ons nou maar: het is niet waar wat je vertelt.'

Rechtspsycholoog Crombach uit Maastricht heeft er zelfs proefjes over gedaan. Nee, niet met mensen uit de Bijlmermeer. Niet met mensen die dingen 'voor altijd op hun netvlies hebben staan' en daarover enkele dagen na de ramp dezelfde verklaringen hebben afgelegd die ze nog steeds afleggen. Nee, Crombach koos voor mensen die honderden kilometers van de ramp verwijderd waren. En concludeerde dat deze mensen zich nogal eens vergisten.

Ik zou tegen Crombag willen zeggen: 'Neem diezelfde proef eens met radioverslaggever Jeroen Dirks'. Ik stel dan voor die proef als volgt te doen: vraag Dirks een beschrijving te geven van de mannen in de witte pakken die hij zag op de avond van de ramp. Vervolgens maakt u hem duidelijk dat hij zich dat onmogelijk zo kan herinneren, want dat mensen zich na zes jaar nu eenmaal gaan vergissen.

Vervolgens zal Dirks u en bandje voorspelen; een authentieke radio-opname van die rampavond, et daarop datgene wat hij u zojuist ook al heeft verteld. Lijkt me voor een psycholoog die het allemaal zo goed weet een leerzame proef. (Overigens ter informatie van de heer Crombach: er bestaan wel degelijk opnamen van het neerstorten van het vliegtuig, inclusief de hoek die het maakt bij het raken van de flat. Het is geen video, maar een serie foto's, die de crash precies weergeeft.)