Onthullingen, getuigenverklaringen, wetenschappelijke evaluaties en foto's over de Bijlmerramp met het El AL-vliegtuig

Burgers & Bijlmer . . Bijlmer enquête . . Doemvlucht <===> Kamerzetel 151 . . SDN . . Heijboer

Dagelijks verslag van de Bijlmer Enquête door Pierre Heijboer op televisie

Homepage Pierre Heijboer
OPROEP


Pierre Heijboer analyseert:

de parlementaire enquête over de Bijlmerramp


Dag 11


Bijlmer-enquête Actueel op 6 februari 1999

De heer Vrakking, hoofdofficier van Justitie in Amsterdam, is bevangen door een plotselinge vlaag van activiteit waar het de Bijlmerramp betreft. Zonder enig vooroverleg met de parlementaire enquêtecommissie is hij een eigen onderzoek begonnen naar de cockpit voice-recorder, die mogelijk nog ergens in de Bijlmer is. Dat is Vrakkings goed recht als officier van Justitie, Maar enige voorafgaande samenspraak met de enquêtecommissie zou toch wel op zijn plaats zijn geweest. Nu is het gebleven bij een simpele 'mededeling' aan de commissie.

Wat Vrakking in feite doet is de commissie hinderlijk voor de voeten lopen. En als een olifant door het behoedzame onderzoek van de commissie naar die recorder banjeren. Een onderzoek, waarin de commissie hem overigens nog steeds twee stappen voor is.

Heeft de heer Vrakking plotseling last van zijn geweten? Meent hij dat hij in actie moet komen, nu er nieuwe gegevens over die cockpit voice-recorder boven water komen? Of heeft hij andere bedoelingen? Gezien de manier waarop hij is omgegaan met de resultaten van het onderzoek van zijn eigen recherchemensen naar de 'mannen in de witte pakken' (Vrakkings rapport daarover was een en al versluiering) zou dat wel een kunnen.

In elk geval rijst bij mij het donkerbruin vermoeden (niet meer, geen beschuldiging) dat Vrakking de recorder in handen wil krijgen voordat de enquêtecommissie hem heeft. Om hem vervolgens over te dragen aan mensen die er een ongelukje mee kunnen laten gebeuren. Op dezelfde wijze waarop dat gebeurde met het beruchte filmrolletje over Srebrenica.