Onthullingen, getuigenverklaringen, wetenschappelijke evaluaties en foto's over de Bijlmerramp met het El AL-vliegtuig

Burgers & Bijlmer . . Bijlmer enquête . . Doemvlucht <===> Kamerzetel 151 . . SDN . . Heijboer

Dagelijks verslag van de Bijlmer Enquête door Pierre Heijboer op televisie

Homepage Pierre Heijboer
OPROEP


Pierre Heijboer analyseert:

de parlementaire enquête over de Bijlmerramp


Dag 7

Bijlmer-enquête Actueel op 2 februari 1999

Het zal nog wel lang een strijdpunt blijven: wat was de grote 'ziekmaker' van de Bijlmerramp? Want mensen zijn ziek geworden van die ramp, staat vast. En er zijn ook mensen ziek ( degenen die hangar 8 van Schiphol en op andere plaatsen in aanraking zijn geweest met wrakdelen) die geen trauma van de ramp hebben kunnen overhouden.

Met name voor deze laatste groep geldt dat trauma, stress en de mogelijke giftige mix van de verbrandingsrook op de rampplek afvallen als oorzaak van hun gezondheidsklachten. Lange tijd was er wat hen betreft één grote verdachte: minuscule deeltjes verarmd uranium - zeer gevaarlijk voor wie ze inademt. Ze kunnen zich gehecht hebben aan wrakdelen, en ze zijn in elk geval teruggevonden in hangar 8.

Maar sinds enige weken is daar een tweede verdachte bijgekomen: mycoplasma. Wetenschappers omschrijven het als 'iets tussen een bacterie en een virus' en het zou in gemanipuleerde vorm gebruikt kunnen worden als biologisch strijdmiddel.

Getverderrie, denk je dan. Dát zal toch niet in het rampvliegtuig hebben gezeten? Er zijn ook al mensen die denken (en zeggen): 'Dat mycoplasma is gewoon een afleidingsmanoeuvre. Men wil de aandacht weg hebben van het uranium.'

Kortom: de Bijlmerramp heeft er weer een raadsel bij.