De Kredietcrisis was in 1996 al in de maak, waarschuwingen ten spijt! Rente betalen over bijgedrukt geld van DNB?

De ultieme droom van veel mensen: een basisinkomen zonder tegenprestatie

Geldpolitiek . . Kamerzetel . . Klokkenluiders <===> SDN . . Crisisdebat . . Anja vd Brug

Het basisinkomen is in Duitsland al bespreekbaar

De Telegraaf

Basisinkomen Duitsers

Pleidooi voor uitkering zonder tegenprestatie

Van onze correspondent

BERLIJN, vrijdag Het is de ultieme droom van veel mensen: een basisinkomen zonder tegenprestatie. Ook in de Berlijnse Rijksdag wordt over dit idee al enige tijd heftig gedebatteerd. Grootste voorstander is echter een 62-jarige miljardair die voor meer rechtvaardigheid pleit.

Götz Werner heeft met zijn drogisterijketen DM 1720 winkels in negen landen opgericht. Jaarlijks verdienen zijn 24.500 medewerkers 3,7 miljard euro voor hem. De steenrijke ondernemer is echter een utopist: 'Elke Duitser heeft recht op een menswaardig basisinkomen', vindt Werner, die met zijn toespraken wekelijks duizenden toeschouwers trekt.

Dat zou bij onze oosterburen - die overigens geen minimumloon kennen - tussen de 800 en 1500 euro moeten liggen. De enig overgebleven belasting zou een verhoogde btw van 50 procent zijn. In ruil daarvoor zouden uitkeringen, kinderbijslag, huursubsidie en pensioenen wegvallen. De kosten liggen volgens economen bij enkele honderden miljarden euro's.

Niet alleen Nobelprijswinnaars als wijlen Milton Friedman zien brood in dit radicale voorstel tegen armoede en arbeidsdwang. Ook de conservatieve premier Dieter Althaus van de Oost-Duitse deelstaat Thüringen wil dat iedereen 800 euro ontvangt, het zogeheten 'burgergeld'. Op een verder verdiend inkomen tot 1600 euro komt een belasting van vijftig procent, die daarna zakt tot 25 procent.

Veel Duitsers geloven dat niet alle vier miljoen werklozen ooit een baan zullen vinden. ,,Het is geen oplossing als het arbeidsbureau mensen dwingt werk in de tuinbouw aan te nemen', formuleert CDU-politicus Althaus. Volgens hem is de enorm gegroeide administratieve controle van alle uitkeringsontvangers te duur geworden. Volgens economische experts zullen de gezondheidskosten komende jaren vanwege de vergrijzing de pan uit rijzen. Althaus vreest een verdubbeling binnen twintig jaar. Met zijn pleidooi voor het burgergeld wil hij deze dramatische ontwikkeling een halt toeroepen.

25 mei 2007

Wij kunnen u de informatie over armoede niet onthouden !!