De Kredietcrisis was in 1996 al in de maak, waarschuwingen ten spijt! Moet u rente betalen over nieuw bijgedrukte geld van DNB?

Bill Clinton dares Americans to 'great citizenship'

OECD . . . English  . . . SDN <===>  Money   . . . Robinson Crusoe   . . . EuroStaete

President Clinton Amerika opgeroepen meer te doen aan vrijwilligerswerk

Van onze correspondent

Oscar Garschagen, 29 april 1997

WASHINGTON - Met de Republikeinse ex-presidenten Bush en Ford, generaal b.d. Colin Powell en voormalig First Lady Nancy Reagan aan zijn zijde, heeft de Democratische president Clinton Amerika opgeroepen meer te doen aan vrijwilligerswerk, vooral onder jongeren. 'Wij kunnen onze kinderen redden, een voor een, als we ons allemaal inspannen', aldus de president bij de opening van de Summit for America's Future in Philadelphia.

Deze driedaagse top van de president, zijn voorgangers, dertig gouverneurs, generaals,. captains of industry, film-, rock- en tv-sterren als Oprah Winfrey en John Travolta, vormt het begin van een actie om vrijwilligers en fondsen te werven voor het werk onder de 15 miljoen kinderen die op de een of andere manier in nood verkeren. 'Het tijdperk van de grote overheid mag dan voorbij zijn, het tijdperk van de grote uitdagingen is nog niet afgelopen. We hebben een tijdperk van groot burgerschap nodig', aldus de president, die in zijn eerste termijn al begon met het omhelzen van Republikeinse thema's.

Samen met vice-president Al Gore en generaal Powell begon Clinton aan een actie om de graffiti van muren in de straten van Philadelphia te verwijderen. Daarna kondigde Clinton een aantal, conform de tijdgeest en de politieke realiteit, bescheiden initiatieven aan. Studenten die vrijwilligerswerk verrichten hoeven geen rente over hun leningen te betalen. En het aantal gratis studiebeurzen voor vrijwilligers wordt uitgebreid tot vijftigduizend.

Door de televisie en de toename van het aantal werkende vrouwen neemt het vrijwilligerswerk in de VS - sinds mensenheugenis een bron van enorme trots - langzaam af. In 1996 spendeerden 93 miljoen Amerikanen (dat wil zeggen 49 procent) enkele uren per week aan allerlei vormen van gratis werk. In 1988 was dat nog 54 procent. Door de oproep te concentreren op de zogenoemde at risk kids hoopt Clinton deze langzame achteruitgang tot stilstand te brengen. Er is alle aanleiding om extra aandacht te spenderen aan deze groep van 15 miljoen kinderen, die geboren worden in arme of sociaal zwakke gezinnen.

Enkele cijfers: drie miljoen kinderen worden jaarlijks mishandeld, meer dan een half miljoen jongeren behoort tot een criminele bende, het aantal zelfmoorden stijgt, evenals het aantal moorden open door jongeren. Het gebruik van marihuana, heroïne en cocaïne stijgt gestaag. De problemen; zijn het grootst in de gemeenschappen van zwarte Amerikanen en Latino's in de grote steden, waar bovendien het onderwijs miserabel is. Zie het verbijsterende AMERICA.NO!

Op tal van plaatsen hebben bezorgde ouders, studenten en plaatselijke organisaties - vaak zijn dat de kerken - initiatieven genomen om kinderen één voor één te redden. De Republikein Colin Powell, opgegroeid in de Bronx en Harlem, hoopt dat met financiële en praktische steun van het bedrijfsleven en een massale inzet van vrijwilligers in de komende. jaren minstens twee miljoen jongeren 'gered.' worden.

De top krijgt een vervolg in de door hem geleide America's Promise: The Alliance for Youth. Uiteraard heeft dit initiatief geleid tot politieke speculaties over zijn eventuele deelname aan. de presidentsverkiezingen van het jaar 2000.Voor Clinton is de top een gelegenheid zich te investeren als de Nieuwe Democraat en de meester in het kopiëren van Republikeinse thema's. Niemand sprak er gisteren over dat door conservatieven afgedwongen hervorming van de bijstandswet, die miljoenen kinderen raakt, heeft ondertekend. Alle retoriek en glamour ten spijt, de vijftien miljoen kinderen zullen niet allemaal 'gered' worden. Professionele hulp, steun en geld van de overheid, goed onderwijs zijn. onontbeerlijk ook al is het tijdperk van Groot Burgerschap in de VS sinds maandag aangebroken. Lees ook de schokkende reactie van een Amerikaanse jonge vrouw.