Winnie de Jong (kamerlid) vraagt aandacht voor haar maiden speech
Video homepage . . . SDN homepage . . . Schandpaal . . . Pim Fortuyn
Een schitterend overzicht van de verkiezingsstrijd op televisie ( Compliment aan NOVA)


Dossiers bij de NOS

Dossiers bij de SDN

Dossiers bij NOVA

Dossiers 1Vandaag

Geachte heer/mevrouw,


Gisteren is in het Nederlandse parlement gesproken over de uitbreiding van de Europese Unie. Een meerderheid van de kamer is hiervoor en sluit haar ogen voor de grote problemen die ons staan te wachten. Ook de Nederlandse media weigerden aandacht te geven aan deze problemen, niemand heeft daarom de speeches van Winny opgepikt.

De boodschap mag echter niet verloren gaan, daarom stuur ik bij deze de speeches direct naar u toe.

met vriendelijke groet,

Reinier Asberg

beleidsmedewerker Groep de Jong


Huizen, 24 oktober 2002

Geachte fractie 'Groep de Jong'.

Hierbij wil ik gehoor geven aan uw oproep om aandacht voor de integratie van Europa en de gevolgen daarvan waarvoor de afgevaardigde W. de Jong aandacht vroeg in haar maiden speech. Uw klacht over het gebrek aan aandacht zou u kunnen verhelpen door de burger precies dat te geven waarom hij of zij met de verkiezingen hun stem uitbrachten op het gedachtegoed van Pim Fortuyn die, anders dan de LPF, het land en de politiek terug wilde geven aan de burgers. De beste en meest directe methode om dat te doen is om in het huishoudelijk protocol van de Tweede Kamer een mogelijkheid van inspraak in te voegen, zoals die op de website van www. staat voorgesteld.

Wanneer u wilt dat de politiek in Den Haag ooit nog serieus genomen zal worden, dan is dat alleen wanneer u de burgers serieus neemt en hun de stem geeft waarvoor zij massaal de uitgediende politieke cultuur achter zich lieten met hun stem op een leiderloze LPF. Ik vraag u: Breng die wens van alle kiezers die een verbetering wensen van hun leefomgeving naar voreen in de Kamer en in uw campagne om herkozen te worden.

Uw emotionele uitbarsting nadat op 15 mei de LPF de tweede partij was geworden - die oveigens door de media breeduit verkeerd werd geïnterpreteerd - kan ik heel goed begrijpen. Ik vond die verzuchting: "Ik was zo bang dat we de grootste zouden worden" meer dan gepast en zeer intelligent, zoals de geschiedenis van de LPF tot nu toe heeft bewezen.

Hieronder plaats ik uw tekst



Maiden speech van Kamerlid Winnie de Jong

Voorzitter,

De volksvertegenwoordigers van Nederland zijn gekozen om op te komen voor de belangen van het Nederlandse volk. Een groot deel van U verraadt hier de belangen van de Nederlandse burger door zonder na te denken, te kiezen voor Europa. Door die houding is de uitbreiding van de Europese Unie onafwendbaar geworden.

De grote jongens hebben besloten dat de Europese Unie met tien uitgebreid moet worden. Niet omdat er tien lidstaten zijn, die op alle onderdelen voldoen aan de Kopenhagen-criteria, integendeel zou ik zelfs willen zeggen. Het zijn puur politiek-strategische motieven en Nederland volgt als een braaf hondje dat zo nu en dan blaft, maar direct inbindt op het moment dat Brussel, Berlijn of Parijs alleen maar met de wenkbrauwen fronsen. Wij vragen ons ook af, of het blokkeren van de uitbreiding door de LPF als regeringspartij niet de werkelijke reden voor de val van het kabinet is geweest.

Het gemarchandeer met de uitbreiding is geen incident, maar een trend in de Europese Unie. Strenge regels op het gebied van eerlijke concurrentie worden door landen als Frankrijk en Italië genegeerd als het hen uitkomt en het stabiliteitspact wordt door Duitsland én Frankrijk achteloos bij het grof vuil gezet nu het economisch moeilijker gaat.

Voorzitter,

Alle landen zijn bij het tekenen en ratificeren van een verdrag gelijk, de grotere landen zijn niet gelijker dan de kleine. Zonder steun van de kleine landen zal een verdrag nooit in werking kunnen treden. U durft deze visie tot op heden niet aan, wij als kleinste fractie echter wel. Het gaat hier om Nederland, en Europa is niet meer dan een economisch middel. Waar Europa leidt tot economische baten, kiezen wij voor Europa, maar wanneer Europa de belangen van de Nederlander schaadt, wijzen wij Europa af!

Dat de uitbreiding van de Europese Unie met tien lidstaten ten koste gaat van de Nederlandse burger is onvermijdelijk. Want waarom zou een land als Polen moeite doen om zich daadwerkelijk aan de Kopenhagen-criteria te houden, terwijl het van begin af aan weet dat toetreding tot de Unie in 2004 feitelijk gegarandeerd is?

Niemand kan ons garanderen dat wij straks veilig voedsel uit Polen in de schappen hebben liggen. De Poolse overheid is immers corrupt en incapabel en dat kan wel eens Nederlandse mensenlevens kosten. Nederland wordt daarnaast overspoeld door Roma die als gevolg van de mensonterende omstandigheden massaal hun woonplaatsen verlaten. Niemand die heeft durven onderzoeken om hoeveel mensen dat zal gaan, waar ze heen zullen gaan en wat de gevolgen zullen zijn. Ik kan u zeggen, het zullen er veel zijn, ze komen hierheen en de gevolgen zullen ernstig zijn.

En dan is er nog het financiele aspect. De onzalige landbouwsubsidies zullen alleen nog maar toenemen, de structuurfondsen gaan ons nog meer geld kosten zonder dat we de garantie hebben dat het geld effectief en efficiënt ingezet gaat worden. De broekriem in Nederland moet worden aangetrokken en tegelijkertijd zijn we miljarden extra kwijt aan de uitbreiding zonder dat dit ons per saldo een economisch voordeel oplevert. Wij zijn erg benieuwd hoe de minister-president dit aan het Nederlandse volk denkt te verkopen.

Voorzitter,

Bij de beoordeling van de kandidaat-lidstaten staart iedereen zich blind op het overnemen van EU-regelgeving. Over het eerste criterium spreekt echter niemand meer, terwijl juist op de essentiële punten van rechtsstaat, bescherming minderheden en corruptie diverse landen nog helemaal niet aan de eisen voldoen.

Over de discriminatie van de Roma heb ik al gesproken, maar de positie van de homo-sexuelen in die landen is ook zorgwekkend. Afgelopen zomer is hier opnieuw onderzoek naar gedaan en de resultaten zijn nog steeds niet best. In het homofobe Letland worden homosexuelen niet beschermd, hetzelfde geldt voor Litouwen. De Slovenen bestempelen homosexualiteit nog altijd als een ziekte en in Hongarije geldt het als een onnatuurlijke perversiteit. In Cyprus ten slotte is voorlichting aan homo's over aids strafbaar.

Als we daarnaast kort langs de rest van de tien kandidaten lopen, dan trekken wij de volgende conclusies: Voor Cyprus moet eerst een oplossing komen voor de deling. In Estland is dertien procent van haar inwoners statenloos, dat is een onaanvaardbare vorm van discriminatie van de Russische minderheid. Letland kent nog steeds grote corruptie, evenals Polen. In Tsjechië zijn nog vele structurele maatregelen nodig ter bescherming van de Roma, terwijl in Slowakije de discriminatie zelfs nog gewelddadig is.

Zolang deze essentiële problemen niet zijn opgelost is een toetreding van elk van deze lidstaten op grond van het eerste Kopenhagencriterium onverantwoord. Het enige land dat overblijft voorzitter, is Malta. En in dat land zijn oppositie en regering eigenlijk van mening dat ze beter niet tot de Europese Unie kunnen toetreden.

Het standpunt van Groep de Jong op dit punt is eenzaam. Het is in dit land echter al vaker gebeurd dat politici eenzame standpunten innamen en uiteindelijk toch gelijk kregen. Het is ook al eerder gebeurd dat de burger door de politiek verkocht werd aan Europa. De prijs voor de euro wordt nog steeds dagelijks door iedereen in de portemonnee gevoeld.

Voorzitter,

De uitbreiding is niet het begin van iets nieuws, het is het begin van het einde.



Bijdrage van het lid Winnie de Jong

Voorzitter,

De minister-president begon zijn verhaal met een uitgebreide historische terugblik die terugging tot Churchill en Stalin. Het doet ons deugt dat de minister-president van dit deel van de Europese geschiedenis op de hoogte is, maar wij vragen ons werkelijk af waarom hij dat andere deel van de Europese geschiedenis niet kent. Voor de grote landen gaat het niet om die historische missie, alle retoriek ten spijt, maar om keihard eigen belang. Van een professor meester doctor als minister-president hadden wij toch gehoopt dat hij de werkelijkheid onder ogen zou zien en zich niet zou blind staren op sprookjes.

Enkele leden van dit huis vielen in de eerste termijn over mijn woord verraad. Waar ze zich beter druk over hadden kunnen maken, was de houding van de minister-president jegens dit parlement. De minister-president lijkt zich op geen enkele wijze te laten beïnvloeden door de breedgedragen, substantiële kritiek vanuit het parlement. Het gaat het ene oor in en het andere oor uit en morgen trekt de minister-president zijn eigen lijn, namelijk uitbreiden met tien. In onze ogen ruikt dat naar de arrogantie van de macht.

Gelukkig is er kennelijk een meerderheid in dit parlement om toch de bevolking door middel van een referendum bij dit belangrijke besluit te betrekken. Op deze manier laat de volksvertegenwoordiging zien dat zij de mening van de burgers serieus neemt. Wij ondersteunen dan ook ten volle de motie van de Graaf.