De milieuhandhaving schiet te kort terwijl het milieu onder grote druk staat...!!

 

Provincie Utrecht wil bouwen op zwaar vervuilde grond



Minister Pronk van VROM geeft toe dat in 10% van de gevallen waarin licht gebruikte grond wordt hergebruikt, bijvoorbeeld in bouwprojecten, het feitelijk gaat om zwaar vervuilde grond. Kennelijk vindt hij het een aanvaardbaar risico dat particuliere bedrijven in grote mate misbruik maken van het beleid van "actief bodembeheer". Volgens dit beleid mag onder bepaalde omstandigheden licht vervuilde grond niet- maar zwaar vervuilde grond wel worden hergebruikt.

Met medeweten van diezelfde minister Pronk gaat de provincie Utrecht echter nog veel verder. Zij wil bij wijze van proef ook gebruik van sterk verontreinigde grond toestaan bij bouwprojecten in stedelijk gebied. Als reden wordt genoemd, dat een jarenlange proef met hergebruik van licht verontreinigde grond een groot succes geworden zou zijn.

Wat voor succes zou hier bedoeld worden? Ongetwijfeld financieel succes, want er wordt zo veel geld uitgespaard ten koste van het milieu en de gezondheid van mensen, planten en dieren!

In 1996 is begonnen met het gebruik van licht verontreinigde grond in woonwijken. Het eerste project was de IJsselsteinse nieuwbouwwijk Zenderpark. Grond, die was vervuild met bestrijdingsmiddelen en cadmium, werd niet afgegraven, maar op diverse plaatsen in de wijk gebruikt als bouwgrond. Daarna kregen ook Vleuten- de Meern, Houten, Woerden en de stad Utrecht toestemming voor het gebruik van licht vervuilde grond in de bouwgebieden Veldhuizen, Houten- Zuid, Kantorenpark Woerden, Langerak en Leidsche Rijn.

Het feit dat men nu zelfs zwaar vervuilde grond wil gaan inzetten is een nieuw bewijs dat het zogenaamde "actief bodembeheer" tot grote excessen leidt. Wanneer wordt hier eens ingegrepen?

Provinciale Staten van Utrecht hebben inmiddels al aanmeldingen voor de proef met zwaar vervuilde grond binnen van de gemeenten Wijk bij Duurstede, Veenendaal, Woerden en Zeist. Directeur Salm van de Stichtse Milieufederatie is niet blij met het idee van de provincie. Hij had al moeite met het gebruik van licht verontreinigde grond. "Eris onvoldoende controle, en er is geen onderzoek gedaan naar de gevolgen voor mensen, dieren en planten", zo stelt hij.

VMR-indexpagina

VMR-homepage . . . . . SDN homepage

Disclaimer