Afvalverwerking Regio Nijmegen (ARN) in opspraak door ondoorzichtige transacties met stortbelasting



De afvaloven van de Afvalverwerking Regio Nijmegen (ARN) in Weurt, zelf een semi- overheidsinstantie, ligt de laatste jaren regelmatig overhoop met particulieren en ook Justitie over het feit dat er onjuist wordt omgegaan met de afdracht van wettelijk verplichte stortbelasting.

Zo loopt er een groot onderzoek naar mogelijke fraude met vervuilde grond door medewerkers van het "Service- Centrum Grondreiniging" : een landelijke instelling die moet toezien op het juist omgaan met vervuilde grond door overheid en afvalbedrijven. De ARN is mede- verdachte in deze zaak. Hierover binnenkort in een afzonderlijk persbericht meer informatie.

Daarnaast speelt nog het volgende: omdat de overheid het storten van afval om milieuredenen wil ontmoedigen, moet voor iedere te storten partij afval belasting betaald worden. Particulieren die afval bij de ARN aanleveren betalen hiervoor een extra bedrag bovenop het gewone storttarief. En ARN moet dat bedrag, nadat het afval bij haar is gestort, vervolgens weer keurig afdragen aan de belastingdienst.

De firma Nooyen, een bedrijf dat afval bij de ARN aanlevert, verdacht de afvaloven ervan dat voor de stort aangeboden afval, waarover belasting is betaald, vervolgens helemaal niet gestort is, maar verbrand is of weer in het milieu is terechtgekomen.

Als er inderdaad sprake is geweest van "hergebruik van afval" in plaats van storten is dat in overeenstemming met het rijksbeleid, dat hergebruik juist wil stimuleren boven het storten. Maar Nooyen voelde zich bij de neus genomen, omdat zij naar hun mening ten onrechte stortbelasting heeft betaald terwijl er feitelijk helemaal niet gestort is. Nooyen eiste in een civiele procedure tegen ARN dat de teveel betaalde belasting werd terugbetaald. Het zou gaan om enkele tientallen miljoenen guldens, die sinds 1995 ten onrechte zijn afgedragen. Inmiddels heeft de rechtbank in Arnhem deze eis afgewezen.

De Vrijwillige Milieurecherche heeft naar aanleiding van deze zaak aangifte gedaan bij politie en justitie. Allereerst wilden we uitgezocht zien of er mogelijk sprake is van oplichting van Nooyen door ARN BV. Daarnaast zou er sprake kunnen zijn van valsheid in geschrifte.

Nu de eis van Nooyen in een civiele procedure is afgewezen, weegt voor de Vrijwillige Milieurecherche het zwaarste, dat kennelijk afval dat voor de stort is aangeboden weer in het milieu is terechtgekomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om de zogenaamde "zeeffractie": zeer fijn materiaal wat wordt "afgezeefd" voordat het afval de oven gaat. En om de slakken, die na het verbranden van afval overblijven.

Zowel de zeeffractie als de slakken worden tegenwoordig door ARN en ook andere afvalovens aangeboden aan wegenbouwers, die het deels sterk verontreinigde chemisch afval als "vulling" in het asfalt verwerken. Daarmee wordt het milieu diffuus verontreinigd.

ARN is zichzelf van geen kwaad bewust en zegt gewoon te handelen volgens de wettelijke regels. En daar heeft ze voor een deel nog gelijk in ook. Het trieste feit is dat de rijksoverheid door middel van het zogenaamde "bouwstoffenbesluit" dit soort praktijken van een semi- legaal sausje voorziet.

Maar dit bouwstoffenbesluit gaat regelrecht in tegen de bedoeling van de Wet milieubeheer (Wm), de Wet Verontreiniging Oppervlaktewateren, en de Wet Bodembescherming (WBB). Justitie is zelfs verplicht strafrechtelijk op te treden tegen hetgeen de ARN en ook andere afvalovens doen. Met het verwerken van gevaarlijk afval in snelwegen maakt de ARN zich wettelijk gezien schuldig aan de volgende verboden handelingen: * het storten van afval buiten de inrichting; * handelingen waarmee het milieu kan worden aangetast; * overtreding van het voorzorgprincipe (niet alles wat in het vermogen ligt wordt gedaan om het milieu te sparen); * het verbod om zich te ontdoen van bedrijfsafvalstoffen.

Het mag voor de directie van de ARN een schrale troost zijn, dat de andere afvalovens en het Ministerie van VROM feitelijk medeplichtig zijn aan deze vorm van milieucriminaliteit.


Meer nieuws over dubieuze praktijken bij de ARN vindt u door te klikken op de link hieronder. Via de laatste link keert u terug naar onze indexpagina.


De affaire-Zijlmans


VMR-homepage . . . . . SDN homepage
Disclaimer