Circa 20% van alle volwassen Britten kan amper lezen of rekenen


EuroStaete . . . EKC . . . Milieu . . . Klokkenluiders <====> SDN . . . Milieudefensie


  van 27 maart 1999 _ _

  Van onze correspondent

  Een op Vijf Britten kan amper lezen en rekenen

  LONDEN

  Ongeveer 20 procent van alle volwassen Britten, zeven miljoen mensen, kan amper lezen of rekenen. Dat is de uitkomst van een onderzoek naar de basisvaardigheden van de bevolking, uitgevoerd in opdracht van minister Blunkett van Onderwijs. De uitkomst van het onderzoek plaatst Groot-Brittannië wat lezen en rekenen betreft in de onderste regionen van de westerse wereld.

  Dat het Britse staatsonderwijs - vooral het Engelse, in Schotland is de situatie beter ~ over het algemeen van abominabel niveau is, was al langer bekend. Wie in Engeland verzekerd wil zijn van goed onderwijs, stuurt zijn kind naar een peperdure privé-school. Niettemin toonde voorzitter Sir Claus Moser van de onderzoekscommissie zich verbijsterd. 'Dit is een schokkende stand van zaken in dit rijke land, en een treurige werking van tientallen jaren slecht onderwijs en van de politieke prioriteiten.'

  Op de vraag hoeveel een brood van 65 pence en twee blikken soep van 45 pence samen kosten, bleef 26 procent van de ondervraagden het antwoord schuldig. Zelfs met een rekenmachine slaagde 36 procent er niet in de oppervlakte te berekenen van een kamer van zeven bij vijf meter. Zes procent van alle Britten van achttien jaar en ouder is hooguit in staat tot het lezen van zeer simpele aanwijzingen of advertenties. Dertien procent brengt het niet verder dan korte stukjes in de populaire pers, en blijkt daar vervolgens weinig van te begrijpen.

  Van de volwassen Britten scoort 23 procent in rekenen en lezen onder het gewenste peil van een elfjarige. In de westerse wereld scoren alleen Polen (39 en 44 procent) en Ierland (24 en 25 procent) lager. Nederland haalt in beide categorieën 10 procent. Qua leesvaardigheid doet alleen Zweden (7 procent) het beter, rekenkundig alleen Duitsland en Zweden (beide 7 procent).


  Rubrieken Sociale Databank Nederland
  America ... no ...! no ...! no ...! De Sociale desintegratie van de VS