Friese houtverwerker in de clinch met Ecologisch Kennis Centrum


EuroStaete . . . EKC . . . Milieu . . . Klokkenluiders <====> SDN . . . Milieudefensie



Friese houtverwerker in de clinch met Ecologisch Kennis Centrum

Van onze correspondent

Wouterswoude - Houtverwerker Van der Galiën uit het Friese Wouterswoude ligt in de clinch met het Ecologisch Kennis centrum (EKC) In Sint Oedenrode. Het EKC stelt dat Van der Galiën geïmpregneerd hout verwerkt voor de spaanplaatindustrie. Dat is schadelijk voor het milieu. Keer op keer vecht het centrum daarom de vergunningen van Van der Galiën aan. Deze heeft genoeg van de aantijgingen en spant daarom een kort geding aan. "Ik verwerk pertinent geen geïmpregneerd hout. Die beschuldigingen zijn vals". Directeur J. van der Galiën reageert helder op de beschuldiging van het, EKC dat er tussen het sloophout ook geïmpregneerd hout zit. Van der Galiën verwerkt wekelijks duizenden tonnen sleep- en snoeihout voor de spaanplaatindustrie In België.

Het EKC zegt echter over bewijzen te beschikken dat er tussen hout dat vrijkomt als bouw- en sloopafval geïmpregneerd hout moet zitten. "Van der Galiën zegt dat hij dergelijk hout niet verwerkt, maar dat kan hij nooit controleren" zegt L EKC-directeur Van Rooij. Het betreft veel te veel chemische verbindingen in tonnen afvalhout. Bovendien is geïmpregneerd visueel niet te onderscheiden van de rest. Het kenniscentrum vocht daartoe tot twee keer toe de vergunning voor het in werking hebben van de houtbewerkingsmachines aan bij de provincie Friesland. Tot nu toe zonder resultaat, al moet er over het tweede schorsingsverzoek nog een beslissing worden genomen. Het EKC vocht eveneens de exportvergunning aan die Van der Galiën deze zomer van het ministerie van VROM verkreeg voor het verhandelen van 1,5 miljoen kilo geshredderd hout naar een Belgische spaanplaatfabriek. Het EKC verwees daarbij naar naar een uitspraak van de Raad van State waarin wordt gesteld dat sloophout niet meer mag worden geshredderd, omdat niet kan worden aangetoond dat er geen geïmpregneerd hout tussen zit.

VROM moet hierover nog een beslissing nemen. De Belgische fabriek kreeg echter lucht van de protesten en trok daarop de order in. Van der Galiën kon de partij bij een andere afnemer kwijt, maar zegt toch indirecte schade te hebben geleden door een persbericht dat Van Rooij op Internet zette. Daarin zegt Van Rooij dat België na de dioxineaffaires niet zit te wachten op een lading houtsnippers met kankerverwekkende zware metalen".

    Kort geding

Van der Galiën nam na de publicatie op internet een advocaat In de arm. Die sommeerde 'Van Rooij per brief de publicatie van internet te halen. De EKC-directeur plaatste deze brief echter ook op internet met de vraag of van der Galiën kan bewijzen dat de lading geen geïmpregneerd hout bevat. Dat kan hij niet want er kan niet op worden gecontroleerd en het gebeurt ook niet." Voor Van der Galiën is de maat nu vol. Een kort geding is dan ook aanstaande.

Directeur Van Rooij van het EKC zegt niets tegen van der Galiën persoonlijk te hebben. Hij is het echter pertinent oneens met rijksbeleid op het gebeid van de verwerking van sloophout. Volgens Van Rooij is er binnen de ministeries van, VROM en Justitie sprake van "criminele activiteiten" omdat er ondanks de uitspraak van de Raad van State nog steeds vergunningen worden verleend voor het shredderen van sloophout. Op alle mogelijke manieren komt Van Rooij hiertegen in het geding. Vandaar de bezwaren tegen de houtverwerking van Van der Galiën.

    Illegaal

"Van der Galiën is het slachtoffer geworden van de illegale praktijken van de overheid", aldus Van Rooij die er heilig van overtuigd is dat er tussen al het sloophout dat in Nederland wordt verwerkt veel geïmpregneerd hout zit. De overheid weet dat ook, maar durft haar verantwoordelijkheid niet te nemen. Het opruimen kost vele miljarden en dan gaat Nederland failliet. Men staat het shredderen gewoon toe."

"Als een woning, waarin spaanplaat is verwerkt met houtsnippers van Van der Galiën in brand vliegt en de bewoners worden ziek door de giftige stoffen in de spaanplaat, is van der Galiën verantwoordelijk", vervolgt van Rooij. Van Rooij zegt met Van der Galiën om de tafel te willen om samen de overheid aansprakelijk te stellen voor de schade die de houtverwerker heeft gelden.

Cobouw van 22 september 1999.